• Vi måtte stanse evakueringen av Superdome fordi noen skjøt mot helikoptre, forteller helikopterpilot Don Spells. Han har tatt luftfoto av ødeleggelsene for bt.nos lesere.

bt.no har truffet ambulansepersonellet som de siste dagene har fløyet i skytteltrafikk for å hente ut kritisk syke pasienter fra Tulane University Hospital i New Orleans.

2000 pasienter må evakueres

Over 2000 sykehuspasienter var i går kveld sperret inne i New Orleans. Nå går ambulansehelikoptre i skytteltrafikk hele døgnet for å hente dem ut, én etter én.

I ettermiddag forteller helikopterpilot Don Spells at alle kritisk skadde pasienter nå er evakuert fra Tulane University Hospital midt i New Orleans. På andre sykehus gjenstår det fortsatt en del syke som skal flys ut.

"Vi kom ut for dårlig vær og måtte returnere til Pensacola. Samtidig er noen av våre folk strandet på sykehuset og kom seg ikke ut. Evakueringen av Superdome måtte stanses fordi noen skyter på helikoptrene", skriver Spells i en e-mail til bt.no.

Spells har også tatt bilder av ødeleggelsene langs kysten mellom Pensacola og New Orleans, eksklusivt for bt.nos lesere.

Bildene kan du se ved å trykke her

Grufulle scener

Helikopterteamet fra det private ambulanseselskapet LifeNet forteller om grufulle scener fra sykehuset, som ligger midt i den flomrammede byen.

De nederste etasjene av bygningen er oversvømt. Dørene er sperret av vann, og all evakuering må derfor foregå via helikoptre.

Det stillestående vannet rundt sykehuset stinker av kloakk og forråtnelse, og stanken er uutholdelig. Myndighetene frykter også at det skal bryte ut epidemier som følge av flommen.

Sykehuset er uten strøm, etter at generatorene har gått tomme for bensin.

— Personalet har til og med tømt parkerte biler for bensin, for å holde generatorene i gang. Men nå er det helt slutt, forteller ambulansemann Aaron Ward.

Hotellet har ikke lenger rennende vann.

— På grunn av vann- og strømmangel fungerer ikke vaskeriet lenger, forteller sykepleier Traci Evans.

Matmangel

Det er matmangel på sykehuset, og kantinen og storkjøkkenet står under vann.

— Flere av de ansatte har bare spist chips og müslisnacks de siste dagene, og mange er helt utmattet. De har heller ikke klart å komme i kontakt med sine familier, fordi telefonnettet er nede, forteller Evans.

Air condition-anlegget er også ute av drift. Med over 35 grader og svært høy luftfuktighet i New Orleans de siste dagene, er tilstanden for mange av pasientene blitt kraftig forverret.

— Leger og sykepleiere har klippet av buksebenene for å forsøke å kjøle seg ned, forteller ambulansepersonalet.

Ambulansemannskapet må foreta bentøffe prioriteringer for hver tur. I tillegg til piloten, er det en sykepleier og en ambulansemann med i hvert helikopter. Dermed er det bare plass til én pasient på hver tur.

— Flere av de ansatte tryglet oss om å ta dem ut derfra. Men vi kan ikke prioritere dem, selv om flere av dem er på randen av kollaps, både fysisk og psykisk, forteller sykepleier Evans.

I går var over 1000 pasienter og ansatte fortsatt sperret inne på sykehuset. Over 2000 pasienter skal til sammen være fanget av vannmassene på ulike sykehus i byen, deriblant 25 kritisk syke spedbarn, og over 100 barn.

LifeNet er at av flere private ambulansehelikopter-selskap som bistår de nasjonale katastrofemyndighetene FEMA, Federeal Emergency Management Agency, i den storstilte evakueringen. Gårsdagens team jobbet 14 timer i strekk før de ga seg. De får 12 timers hvile før de skal ut på nytt tokt.

— Det var ingen som beordret oss hit. Vi har bare stilt våre helikoptre og mannskaper til rådighet for myndighetene. At vi taper penger på dette spiller ingen rolle. Det eneste rette er at vi gjør alt som står i vår makt for å hjelpe så mange som mulig etter denne katastrofen, sier basesjef Robert Bedford.

<b>PILOTENS BILDER:</b> Dette bildet er tatt av helikopterpilot Don Spells for bt.no, og viser ødeleggelsene i New Orleans.
DON SPELLS
<b>KAMP OM PLASSEN:</b> Ambulansehelikopteret har kun plass til fire personer: en pilot, en sykepleier, en ambulansemann og en bårepasient.
Kristine Nyborg
<b>VAKTSKIFTE:</b> Et par timer før midnatt ankommer dagskiftet den improviserte landingsbasen på Pensacola Beach. Paramedic Nathan Griffis (t.v.) trer av etter 14 timer på jobb, mens Aaron Ward (i midten) og pilot Don Spells gjør seg klare for en ny økt.
Kristine Nyborg