Foreldrene til gutten er døde. Derfor bor han med onkelen og tanten. De er forskrekket over at nevøen er innblandet i den omfattende overgrepssaken.

En norsk eks-politimann (42) og en italiensk dataingeniør er til sammen mistenkt for å ha forgrepet seg på 15 rumenske gutter.

_Les også:

Slik avsløres overgriperne_

— Slike mennesker kan ikke være i frihet, de må stenges inne. De ødelegger barnas fremtid, sier onkelen til BT i havnebyen Constanta.

- Var bare 9 eller 10 år

  • Det er en alvorlig sak. Gjerningsmennene må bli straffet, sier tanten.

Gutten selv er bare 13 år.

  • Barnet forstår ennå ikke alvoret i dette. Da dette skjedde var han bare ni eller ti år gammel, sier bistandsadvokat Stelian Nurciu.

Politiet mener den italienske dataingeniøren har tatt pornografiske bilder av gutten.

  • Onkelen og tantens hans vil bare at han skal komme over dette, og få et vanlig liv. De mener det er best at han bare glemmer det som har skjedd, sier bistandsadvokaten.

Til nå har rumensk politi identifisert 15 barn de mener er ofre i saken. For to uker siden uttalte rumenske etterforskere at de jobbet med å identifisere ytterligere elleve ofre.

Ventet på å bli avhørt

I går var syv gutter kalt inn til å avgi vitneforklaring i Constanta.

Den første er på plass i venterommet i den moderne rettsbygningen før klokken er ni. Med seg har han moren, bestemoren og en annen kvinne.

To alvorstyngede gutter kommer litt senere, de er i følge med en mann som ser ut til å være deres far. De venter med bøyd hode og blikket festet i gulvet.

Snart kommer det flere. Noen ifølge med foreldre, andre med tanter, onkler eller besteforeldre.

Noen er så unge som 13 år gamle, de eldste over 18. Alle som kommer inn legitimerer seg til politivaktene, før de venter på komme inn til avhør.

To etterforskere fra Bucuresti og en lokal polititjenestemann deler på å avhøre guttene. Likevel blir ventetiden lang for mange.

En spinkel gutt i grå og grønn joggedress hviler hodet mot morens skulder. Blikket flakker rundt i rommet. Han er bare 13 år, og tydelig nervøs.

  • De skulle bare ta et bilde av ham, antagelig for å kunne sammenligne det med de uanstendige bildene de har funnet av ham, forteller moren mens de venter.

Når de noen timer senere kommer ut av avhørsrommet gråter både 13-åringen og moren.

Nekter for overgrep

Rumensk politi kunne i går ikke kommentere avhørene i Constanta. Etterforskningen i Romania ledes av Direktoratet for organisert kriminalitet og terrorisme, som samarbeider tett med politiet i Norge og Italia.

Norsk politi har siktet sin eks-kollega (42) for å ha forgrepet seg på syv eller åtte gutter i Romania.

Siktelsen bygger på en internettsamtale, som etterforskerne har funnet elektroniske spor fra. Der forteller 42-åringen selv at han «møtte syv-åtte gutter som var mellom 10 og 17 år gamle» i Constanta i 2005.

Etterforskerne mener den siktede nordmannen har chattet og utvekslet bilder av barn med den italienske dataingeniøren, som også er siktet for overgrep av italiensk politi.

42-åringen har innrømmet at han har vært på flere ferieturer til Romania, men nekter for at han forgrepet seg på barn.

Eirik Brekke
CATALIN FILCA, ARKIV