• Det er taperne i det palestinske valget som har vært mest aktive i protestene mot Muhammed-karikaturene.

— Valgvinneren Hamas har derimot håndtert situasjonen på en helt annen måte, sier Gudrun Bertiniussen, stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Gaza. Hun er nå i Norge, etter at hun måtte evakuere kontoret i Gaza by i forrige uke.

— Al-Aqsa-martyrenes brigader og Fatha fremstår som taperne etter valget. Samtidig er det disse gruppene som har vært mest opptatt av å markere seg i demonstrasjonene, påpeker Bertiniussen.

Hamas fordømmer

Hamas gjorde på sin side rent bord under valgene til ny palestinsk nasjonalforsamling i forrige måned. Organisasjonen fordømte i går offisielt de voldelige demonstrasjonene og angrepet på den internasjonale observatørstyrken i Hebron.

— Protestene startet med en større reportasje på tv-kanalen Al-Jazeera om publiseringen av tegningene. Vi fikk en del reaksjoner, men det var ikke snakk om voldsbruk. Vi ringte en talsmann for Al-Aqsa som lovet at ingen ville bli angrepet, sier Bertiniussen.

Situasjonen ble imidlertid mer tilspisset da væpnede, maskerte menn inntok EU-bygningen i Gaza mandag i forrige uke. Da valgte de to norske representantene for Norsk Folkehjelp å evakuere kontoret.

— Vi fryktet at væpnede menn ville oppsøke kontoret vårt, at de ville bli stoppet av politiet og at det skulle oppstå skuddveksling. Det skjedde heldigvis ikke.

- Folk er brutalisert

Åtte palestinere arbeider fremdeles ved Norsk Folkehjelp-kontoret i Gaza, slik at virksomheten fortsetter omtrent som normalt.

— Det er tradisjon for offentlige demonstrasjoner i Palestina, og vi er vant til at folk offentlig uttrykker sin misnøye ved å gå ut i gatene. Reaksjonene må nok også forklares med at folk er brutalisert gjennom årevis med overgrep fra Israel. Det er en ekstrem situasjon i Gaza, sier Bertiniussen.

Hun tror angrepet mot TIPH i Hebron skyldes misnøye med at observatørstyrken ikke har kunnet stoppe israelske overgrep.

— Det har vært mye motstand mot TIPH gjennom flere år. Mange palestinere føler at de ikke ser resultater av at styrken er til stede, fordi den israelske trakasseringen fortsetter likevel, sier Bertiniussen.

Hun tror opprøret mot tegningene kommer til å dabbe av.

— Allerede nå er oppmerksomheten i ferd med å bli rettet andre steder, for eksempel mot angrepene på flere fremstående palestinske aktivister, sier Bertiniussen.

Norsk Folkehjelp Ungdom arrangerer 15. februar et møte på Kvarteret der hun vil snakke om situasjonen i Gaza.

EVAKUERTE: Arnstein Øverkil (midten), sjef for observatørkorpset TIPH (Temporary International Presence in Hebron), evakuerte fra Hebron sammen med sine mannskaper torsdag. FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS