Forstaden Moore har omtrent 55.000 innbyggere og ligger utenfor Oklahoma City. Natt til tirsdag norsk tid ble byen snudd på hodet da en tornade raserte et område tilsvarende tre mil midt i byen.

I det raserte området lå blant annet to skoler, en barnehage og et sykehus. Til nå er 24 bekreftet omkommet, ni av disse er barn, skriver Aftenposten.

Leter etter medisin

Redningsarbeidet pågår for fullt i byen. Noen leter etter savnede familiemedlemmer mens andre forsøker å redde noen eiendeler fra et rasert hus. En av disse er Bob Snow.

— Barnebarnet mitt går på Plaza Towers Elementary School som ble truffet av stormen, sier han til Aftenposten, mens han henter ting fra datterens knuste hus. Huset ligger like innenfor der tornadoen slo ned.

— De to timene barnebarnet mitt var savnet var de lengste i mitt liv, forteller han.

Snow har vært i både den amerikanske marinen og nasjonalgarden og har derfor opplevd litt av hvert.

— Jeg var med på å rydde etter tornadoen i 1999 og etter Oklahoma city-bomben. Så jeg har sett dette før, sier han og ser utover de enorme ødeleggelsen.

Han finner det han leter etter. Barnebarnet har diabetes og trenger medisin. Resten av huset er knust.

Vanskelig redningsarbeid

Tornadoen herjet langs en 3 mil lang linje. På denne linjen lå blant annet to skoler og en barnehage. Det er ikke mer igjen av Plaza Towers Elementary School, en av skolene som ble rammet.

— Uheldigvis er dette en av de eldre skolene i byen og bygningen var ikke så sterk som den burde ha vært, sier ordføreren i Moore, Glenn Lewis til CNN.

Barneskolen ble fullstendig smadret da tornadoen traff med full styrke, og i hele går lette fortvilede foreldre og redningsmannskap etter overlevende barn i ruinene. Arbeidet er vanskelig fordi man frykter for at skjøre konstruksjoner kan kollapse. I tillegg mangler store områder strøm.

Mens stadig flere ble reddet fra ruinene, kommer det frem heltemodige historier. Rhonda Crosswhite, en lærer, skal ha reddet sine elever ved å skjerme dem fra kollapsende tak og vegger på et toalett på skolen, ifølge NBC News.

— En av mine gutter hvisket til meg: Jeg er glad i deg, jeg er glad i deg, vær så snill, vær så snill, ikke dø med meg, sier Crosswhite.

Damien Kline, en av fjerdeklassingene som Crosswhite skjermet, sier at læreren reddet livet deres.

Briarwood Elementary School ble også hardt rammet av tornadoen. Bilder viser tilfeldighetene i all sin gru ved at skolen er nesten jevnet med jorden, mens lekeplassen like ved er uskadet.

I går meldte myndighetene om at ni barn var omkommet.

Et sykehus rammet

Tornadoen traff også parkeringsplassen til det medisinske senteret i byen. Minst ti biler ble truffet og slengt mot inngangspartiet til senteret. Tornadoen tok også tak i flere biler på hovedveien Interstate 35 og slengte dem mot midtrabatten.

I tillegg er hele nabolag ødelagt. Minst 3000 bygninger smadret, utallige hustak er skrellet av og biler er kastet rundt i gatene som leketøy.

Moore er en liten by med kun 55 000 innbyggere. Tornadoen rammet derfor hele familier. Ninia Lay (48) var for eksempel hjemme da tornadoen traff.

— Jeg gjemte meg i et skap og så hørte jeg en lyd som minnet om et tog, sier Lay til nyhetsbyrået Reuters.

Huset ble fullstendig ødelagt, men Ninia Lay klarte å ringe sin mann som til slutt fant henne i ruinene. Hennes 7 år gamle datter, Cathrine, var elev på en av skolene som ble rammet. Hun gjemte seg sammen med medelever og en lærer da tornadoen traff. Cathrine unnslapp med kun små skader.

Frykter mer ekstremvær

Ifølge CNN er 53 millioner mennesker i fare for å bli rammet av ekstremvær i USA de kommende dagene. De mest utsatte områdene er nordlige deler av Texas, sørøstlige deler av Oklahoma, nord i Arkansas og Louisiana.

-Vi risikerer flere tornadoer de neste timene og dagene, spesielt i nordlige og sentrale deler av Texas, sier Brynn Kerr, meteorolog ved Stormvarslingssenteret The National Weather Service Storm Prediction Center til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Det betyr at også Oklahoma City og byen Moore vil kunne oppleve ekstremvær de neste dagene.

Vil få hjelp

Oklahoma vil få all den hjelpen som trengs etter den voldsomme tornadoen, forsikrer USAs president Barack Obama.

— Folk i Moore skal vite at deres land vil være der for dem, ved deres side, så lenge det trengs. Det er hjem og skoler å gjenoppbygge, forretninger og sykehus å gjenåpne, foreldre å trøste, redningsarbeidere å trøste, og skremte barn som vil trenge vår omsorg og oppmerksomhet, sa Obama fra Det hvite hus tirsdag.