KRISTIN VON STRENG

En knapp uke etter ble de tre barna, Katharina (10), Savvas (8) og Katholiki (6) utskrevet fra sykehuset på Rodos. De er nå kommet hjem til landsbyen Arhangelos og takknemlige foreldre og sistemann i søskenflokken, tvillingsøsteren til Katholiki.

Det var hun som 8. juli på stranden Tsambika på Rodos oppdaget at noe var galt. «Pappa, hvorfor svømmer de ikke inn igjen?», sa hun, hvorpå faren oppdaget at de tre barna holdt på å drukne ute i sjøen. Anastasios Giasiranis (39) forteller at ekteparet fra Bergen, Hilde og Richard von Volkmann, reagerte umiddelbart. Med hjelp fra andre badegjester klarte de å dra de livløse ungene på land og startet livreddende førstehjelp.

— Alle tre er nå i fin form. De to yngste synes allerede det er fint å gå på stranden igjen. Den eldste er mer preget av hendelsen, men fysisk sett i fin form, forteller faren deres til Bergens Tidende.

Takknemlighetsgjeld

Faren ønsker nå at barna skal få fred etter hendelsen, men forsikrer om at de er ok. Han vil heller ikke uttale seg om det greske støtteapparatet og førstehjelpsstasjonen i nærheten, hvor barna først ble brakt inn. Legeekteparet var sjokkert over beredskapen. Men barnas far etterlater ingen tvil om hvem han mener er de virkelige heltene.

— To dager etter den forferdelige hendelsen lykkes jeg å finne frem til ekteparet og dro til hotellet deres for å takke dem. Møtet ble veldig sterkt. Da jeg så Hilde, brast jeg i gråt, sier en beveget Giasiranis lavmælt.

— Jeg kommer til å stå i evig takknemlighetsgjeld til dem. De er engler for mine barn, sier han og håper at de to familiene kan opprettholde den nære kontakten som ble etablert.

Dagen i forveien tok familien hans avskjed med Hilde, Rickard og barna som har reist tilbake til Bergen med en noe spesiell ferieopplevelse som minne.

— Det var så fint å se barna leke sammen på stranden. De kommuniserte veldig bra til tross for at de har helt ulikt språk, forteller Giasiranis. Selv snakker han flytende tysk etter 20 år i Richards hjemland.

Førstehjelp fremfor alt

— Det var førstehjelpen som var alfa og omega, sier Giasiranis. Hendelsen har preget både han og hele landsbyen.

— Nå prøver jeg å få så mye tid som mulig sammen med menneskene jeg bryr meg om.

Han er utdannet innen elektronikk, men jobber som så mange andre grekere innenfor turistbransjen i sesongen. Frykten har ennå ikke sluppet taket. Fremdeles dukker bildene av de livløse ungene på stranden opp på netthinnen. I fremtiden har han en drøm om å kunne være en pådriver for å øke kunnskapen om førstehjelp hos den alminnelige greker.

<b>FAKSIMILE:</b> Bergens Tidende onsdag 14. juli
<b>TAKKER:</b> Pappa Anastasios Giasiranis (39) er svært takknemlig overfor ekteparet fra Bergen, Hilde og Richard von Volkmann.
Kristin von Streng