Myndighetene har innført portforbud og sendt en reservestyrke til området i håp om å skape ro og orden sør i landet, der det de siste dagene har vært sammenstøt mellom etniske usbekere og etnisk kirgisere.

Regjeringen i Kirgisistan har innført 24 timers portforbud i et forsøk på å stanse uroen sør i landet.

— Gud hjelp oss! Myndighetene sender en reservestyrke av frivillige til områdene som er verst rammet av uro. Enkelte meldinger går ut på at uroen er under kontroll noen steder, mens skyting, andre voldshandlinger og nedbrenning av boliger og annen eiendom fortsetter.

— Gud hjelp oss! De dreper usbekere som dyr. Nesten hele byen står i brann, sier menneskerettighetsaktivisten Dilmurad Isjanov, til nyhetsbyrået Reuters på telefon fra Osj.

I Hviterusslands hovedstad Minsk sa den avsatte kirgisiske presidenten Kurmanbek Bakijev, som har mange tilhengere i Osj, at han overhodet ikke hadde noe med uroen å gjøre. Meldinger om det motsatte betegnet han som «skamløse løgner».

Portforbud Portforbudet i landets nest største by Osj og to nærliggende distrikter ble kunngjort søndag, etter at det lørdag ble erklært unntakstilstand i deler av uroområdet.

Sikkerhetsstyrkene har også fått ordre om å skyte med skarpt for å stoppe drap, plyndring og nedbrenning av boliger og annen eiendom.

— Det er innført portforbud hele døgnet i Osj, Kara-Suu-distriktet og Aravan-distriktet, sa innenriksdepartementet i en uttalelse.

Søndag ble også unntakstilstanden i Jalalabad utvidet til å gjelde hele regionen.

Innenriksdepartementet opplyste dessuten at en frivillig styrke er sendt til Osj fordi situasjonen er «kompleks og spent». Regjeringen hevdet sent lørdag kveld at hvis ikke uroen stoppes, kan den utvikle seg til en regional krig.

Dødstall stiger Observatører frykter at dødstallene vil stige betydelig når myndighetene får kontroll over uroområdene og selv kan fastslå hvor mange døde det er.

Beretningene fra Osj handler om grusomme scener og overgrep mot sivile, spesielt usbekere.

Menneskerettsaktivisten Isjanov, som selv er etnisk usbeker, forteller at likene ligger strødd på gatene i en usbekisk bydel.

Tidligere på søndag hadde den regionale politisjefen Batybek Alymbekov vært forsiktig optimist og sa at det fortsatt forekom skyting, men at de verste kampene var slutt.

Pakistanske myndigheter meldte samme dag at en pakistansk student er drept og 15 tatt som gisler i Osj.

Flyktninger Anslaget over hvor mange usbekere som er drevet på flukt, er varierende. Nyhetsbyrået DPA anslår antallet til 6000, uten å oppgi kilde.

Nestlederen i Den internasjonale Røde Kors-komiteen i landet mener tallet er langt høyere.

— Situasjonen blir verre og verre for hver time, sier Severine Chappaz til nyhetsbyrået AFP.

— Vi hører meldinger om titusener som flykter fra kamper og plyndring, og som er på vei til grensen til Usbekistan.

Fra byen Jalalabad rapporterer Reuters at gjenger satte fyr på det usbekiskstyrte universitetet Folkenes vennskap. Snikskyttere åpnet ild mot brannmannskaper som kom til stedet for å slukke brannen, og minst én brannmann ble såret, opplyser en talsmann for krisedepartementet.

Det er også meldt om uro i hovedstaden Bisjkek, der 27 mennesker ble brakt til sykehus fredag.

Ny bønn om hjelp Kirgisistans forsvarsminister Ismail Isakov gjentok søndag oppfordringen til Russland om å sende militære styrker for å slå ned uroen.

Både Russland, Kina og USA er urolige over situasjonen, men Russland avslo lørdag anmodningen fra fungerende statsminister Roza Otunbajeva om å sende styrker til landet.

— USA overvåker nøye utviklingen i Kirgisistan og ber om at ro og orden raskt gjenopprettes i byen Osj og andre steder med etnisk uro, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Phillip Crowley lørdag.

USA har en base nord i Kirgisistan som er viktig for transporten av soldater og forsyninger til Afghanistan.

Kina er generelt bekymret for all uro i nærområdene, og Kirgisistan grenser til Kinas nordvest, den urolige Xinjiang-regionen.