Maimana: Kjempende mot gråten hyllet forsvarsminister Grete Faremo (Ap) de fire drepte norske soldatene da hun talte under minnestunden i Maimana i Nord-Afghanistan onsdag. — De døde for vår sikkerhet, sa Faremo.

Den blå himmelen og det varme været sto i skarp kontrast til den sorgtunge minnestunden i Maimana.

Soldater hadde tatt oppstilling langs ruten, og kistene med de døde var svøpt i norske flagg da de ble båret i prosesjon fra en åpen plass i leiren til hallen hvor Faremo talte.

  • LES BTs MENING: Krig uten utgang - Aldri glemt

Forsvarsministeren måtte kjempe mot gråten da hun talte til soldatene.

— Vi har mistet noen av våre beste soldater, sa forsvarsministeren med dirrende stemme.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ HALV STANG: Flaggene vaiet på halv stang i Maimana-leiren onsdag. FOTO: Gorm Kallestad, Scanpix

Vi har mistet noen av våre beste soldater

Forsvarsminister Grete Faremo

Flere hundre soldater og polititjenestemenn fra Norge deltok i minneseremonien, men også amerikanske, afghanske, latviske og makedonske soldater var til stede ved markeringen i forbindelse med at kistene til de døde skal fraktes hjem til Norge.

— Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Bolle og Christian Lian døde for at vi andre skal få fred og sikkerhet. Vi minnes dem i dyp takknemlighet. De vil aldri bli glemt, sa Faremo.

— Sterke, men sårbare

Forsvarsministeren kom også med en påminnelse til soldatene som må fortsette oppdraget i Afghanistan uten sine falne kollegaer.

— Dere kommer tett på hverandre her. Det gjør dere sterke, men også sårbare når slike hendelser skjer, sa Faremo, som oppfordret soldatene til å ta vare på hverandre.

Også forsvarssjef Harald Sunde deltok i minnemarkeringen onsdag, og også han la vekt på at de drepte var svært dyktige soldater.

— De ble sett opp til som spesielt profesjonelle, sa Sunde i sin tale.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKAL HENTE BÅRENE: Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er i Afghanistan for å hente hjem bårene med de fire drepte soldatene. FOTO: Gorm Kallestad, Scanpix

I tillegg til de norske gjestene deltok flere høytstående representanter for myndighetene i provinsen Faryab i minnemarkeringen.

Største tap

Faremo og Sunde ankom den norske basen i Mazar-e-Sharif tidligere på dagen. Med på flyet var også en gruppe norske soldater som skal ut på nye oppdrag.

Følget i flyet som skal hente kistene hjem ble mottatt av Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas.

Ikke siden annen verdenskrig har Norge lidd større militære tap på én gang. Alle de fire soldatene som var i bilen som ble rammet av en veibombe søndag, ble drept momentant.

Totalt er ni norske soldater blitt drept i Afghanistan.