• Taliban-soldater danset av glede da de hørte at kaprede fly hadde fløyet inn i World Trade Center, forteller en afghaner som har desertert fra Taliban-styrkene.

Taliban-soldatene tror at den terrorettersøkte Osama bin Laden sto bak angrepet på New York og Washington, sier den 23 år gamle mannen Khan Jan, som deserterte for ti dager siden i det nordlige Afghanistan.

— Etter angrepene var Taliban så glade. De sa: Ser du, Osama har rammet Amerika. Hvis noen kommer hit for å angripe oss, vil vi beseire dem, sier desertøren, som lørdag møtte vestlige journalister nord i Afghanistan.

Tvangsrekruttert

Mannen tilhører den tadsjikiske folkegruppen, mens Taliban for det meste består av pashtuner. Han forteller at han ble tvangsrekruttert til Taliban-styrkene for fire måneder siden, da Taliban trengte flere folk til sin sommeroffensiv.

Desertøren er en av de første som forteller om forholdene innen Talibans rekker etter angrepet på World Trade Center og Pentagon.

Selv om han snakket mens kommandanter fra motstandsfronten Nordalliansen hørte på, var det ikke full overensstemmelse mellom deres vurderinger. Mannen sa for eksempel at moralen er høy blant Talibans soldater, mens Nordalliansen har hevdet at moralen er lav.

Vil slåss

Moralen var høy selv etter at USA hadde varslet at supermakten ville slå tilbake.

— De sier de vil bli værende og slåss. Om de kan stå imot et amerikansk angrep, vet bare Allah. Mullah Omar sa at de vil slåss, og ingen kan motsi ham.

Mannen sa han hadde arbeidet i butikken sin i byen Kunduz da to Taliban-funksjonærer kom inn i butikken og ba ham bli med.

Khan fikk ikke tid til å orientere familien. Sammen med rundt 70 andre rekrutter ble han fløyet til Kabul, og sendt videre til fronten uten noen form for trening. En uke før han deserterte, sendte han en beskjed til Nordalliansen med kokken i leiren, og han ble møtt på den andre siden da han dro.

— Jeg er ikke den eneste. Andre som heller ikke ønsker å tilhøre Taliban, vil også komme, sa han.