• Tre terrorsaker på to år er et klart bevis på at frontlinjen i Europas kamp mot islamistisk terror går gjennom Danmark.

Det sier etterretningsfolk ifølge den amerikanske storavisen New York Times.

I den foreløpig siste saken pågrep dansk politi åtte terrormistenkte i morgentimene 4. september. To av de arresterte sitter fortsatt varetektsfengslet, mistenkt for å ha planlagt et bombeangrep, het det på avisens nettsider mandag.

— Vi har forhindret ett terrorangrep. Men vi vet at det fortsatt finnes folk her i landet og i utlandet som har mulighet, vilje og evne til å gjennomføre slike angrep i Danmark, sier den danske etterretningssjefen Jakob Scharf til New York Times.

Amerikanske myndigheter skal ha hjulpet danskene med materiale som stammet fra Pakistan, og som ble fanget opp elektronisk. Tyske myndigheter skal ha fått lignende hjelp i en terrorsak som ble rullet opp parallelt med den danske, framholder avisen.

Barn av muslimske innvandrere i Danmark føler seg diskriminert på arbeidsmarkedet og i samfunnet som helhet. Dette har ifølge analytikere skapt en ulmende misnøye som slo ut i full fyr da de omstridte karikaturene av profeten Muhammed ble offentliggjort.

TERRORHOVEDSTAD? En av de fire terrormistenkte i København blir fraktet til retten 6. september.
BOB STRONG