Halvorssen, som leder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Foundation, har i en årrekke vært en sterk kritiker av Venezuelas president. Han har i flere uker ment at Chavez allerede var død.

— Jeg har gode kilder, både på sykehuset der han døde og blant diplomater i Venezuela, som bekrefter dette. Hugo Chavez falt i koma i desember og ble holdt kunstig i live helt til døtrene hans bestemte seg for å trekke ut kontakten i midten av januar, sier Halvorssen, som blant annet arrangerer den årlige menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum i den norske hovedstaden.

Flere rykter

Han mener at Chavez slett ikke ble fraktet til Venezuela før han døde, og at et bilde som viser ham på sykesengen i hjemlandet sammen med døtrene er en forfalskning.

— Hvorfor skal vi tro på deg?

— Jeg kan jo ikke identifisere kildene mine. Men dette er informanter med førstehåndskunnskap, sier Halvorssen.

Han er ikke alene om teorien. Ryktene om at Chavez allerede var død har versert i flere miljøer. En annen teori, lagt frem av den spanske TV-kanalen ABC denne uken, er at Chavez ble fraktet tilbake til Cuba på fredag etter at helsetilstanden hans forverret seg.

Thor Halvorssen mener at venezuelanske myndigheter har brukt de siste ukene på å finne ut av hvordan de skulle håndtere Chavez' død.

— Skulle de innrømme at han døde på Cuba og at helsetjenesten i Venezuela var for dårlig? De diskuterte flere muligheter. En av dem var å påstå at Chavez ble drept på sykesengen av sine fiender, sier Halvorssen.

Nå tror han at det vil bli en svært intens maktkamp mellom visepresident Nicolás Maduro og Diosdado Cabello, som er nasjonalforsamlingens president.

- Chavez var limet

Etter at det offisielle dødsbudskapet kom tirsdag kveld, har norskvenezuelaneren blitt overøst med lykkeønskninger og gratulasjoner. Det forstår han lite av.

— Dette er jo ikke en dag for å feire. For det første finner jeg ingen trøst i å høre at et annet menneske er død. For det andre er jeg redd for at dette dødsfallet kommer til å skape en lang rekke kriser i Venezuela, sier han.

Og forklarer:

— Chavez fungerte som limet mellom gangstere, narkobaroner, terrorister og innbitte marxister. Nå som han er borte, kommer denne alliansen til å falle fra hverandre. Venezuela er stappfullt av bevæpnede kriminelle som nå vil prøve å sikre sine egne posisjoner. Det er bare å legge to og to sammen for å se hva som kan skje.

Han kommer selv fra en velstående familie i Venezuela. Faren hans var blant annet sjef for landets statlige teleselskap. Hans farfar, Øistein Halvorssen, var norsk konsul i Venezuela.

I 2004 ble moren hansskutt og dreptav venezuelanske sikkerhetsstyrker under en demonstrasjon i hovedstaden Caracas.

- Kriminelle styrer landet

Halvorssen mener at Chavez har ødelagt hjemlandet hans.

— Da han overtok styringen av landet produserte Venezuela tre millioner fat olje om dagen. I dag offentliggjør de ikke lenger tallene, men det er grunn til å tro at produksjonen er nede i 1,2 millioner. Oljen ligger der, men det finnes ikke infrastruktur for å hente den ut. Den økonomiske situasjonen i landet er katastrofal, sier Halvorssen.

Han legger til at landet har vært rammet av en voldsbølge de siste årene som har drept «flere mennesker enn i Israel og Palestina siden 1947».

— Det paradoksale er at Venezuela aldri har vært rikere enn i dag. Men det er kriminelle som styrer landet, og folk flest forblir fattige. Mange kommer i dagene fremover til å snakke varmt om Chavez og at han tok vare på de fattige. Men det finnes også en vits om dette: At Chavez var så glad i de fattige at han ville ha flest mulig av dem, sier Thor Halvorssen.

Informasjonsmanipulering

Forfatter Kristian Tonning Riise i tenketanken Civita mener hemmeligholdet rundt helsen til Chávez har ført til spekulasjoner.

— Det er vanskelig for meg å spekulere i. Men disse spekulasjonene kommer jo på grunn av at man har et hemmelighold som man bare kjenner igjen fra Nord-Korea under Kim Jong-ils siste tid. Chávez har ikke uttalt seg offentlig siden desember. Det gikk ut en twittermelding da han ankom Venezuela, men man vet ikke om han skrev den selv, sier Riise.

Førsteamanuensis Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo spør seg om motivasjonen for å lyve om dødstidspunktet.

— Det er vanskelig å kommentere. Det har vært mye hemmelighold rundt Chávez` sykdom, og det er nok mye informasjonsmanipulering. Men myndighetene har hatt god tid til å planlegge hva som skulle skje når Chávez døde, og jeg skjønner ikke helt hva som skulle være motivasjonen for å holde det hemmelig dersom han døde for to uker siden. Noen sier at han kom hjem for å dø, men vi kan ikke utelukke at han døde på Cuba, sier Bull.

DØD: Hugo Chavez.
SCANPIX