KLAUS JUSTSEN

Washington

Mens kritikere beskylder Bush for å gjøre CIA og etterretningstjenestens sjef George Tenet til syndebukker for å redde sin egen troverdighed, hevder nære medarbeidere at presidenten aldri forsøkte å villede eller lure for å sikre seg støtte til krigen mot Irak.

Under et kort besøk i Uganda i går fastholdt president Bush at alle deler av hans tale til nasjonen 28. januar var godkjent av CIA. Den sikkerhetspolitiske rådgiveren Condoleezza Rice sa at CIA hadde bedt om og fått mindre rettelser, men at de aldri hadde bedt om å få den oppsiktsvekkende påstanden fjernet.

Rice forsikret samtidig at presidenten hadde full tillit til Tenet, og at Bush ikke hadde vært klar over at etterretningsrapportene var tvilsomme — selv om CIA flere måneder tidligere hadde avvist dem.

— Bush-administrasjonen ignorerte advarselen fra CIA om at dokumentene som angivelige beviste Iraks forsøk på å kjøpe uran fra Niger var blitt forfalsket, skriver avisen The Washington Post.

Rice vedgår at utenriksdepartementets etterretning hadde uttrykt skepsis til informasjonen omkring et irakisk urankjøp, men at den overordnede konklusjonen var at det fantes grunn til å tro at Irak forsøkte å kjøpe uran fra Niger.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende