— Jeg tviler ikke på at han vil handle på egen hånd, hvis det blir nødvendig. Men når den tid kommer, vil han ikke lenger stå alene, sier Pentagon-rådgiver Richard Perle i en artikkel i den britiske avisa The Daily Telegraph.

Perle tror i likhet med britiske eksperter at Storbritannias statsminister Tony Blair vil stå last og bram med Bush hvis USA angriper Irak.

— Jeg tror at når det kommer til stykket, vil Blair bli med, sier Toby Dodge ved Royal Institute of International Affairs.

En meningsmåling viste imidlertid tidligere denne uken at 52 prosent av britene er imot et angrep på Irak. Bare 34 prosent er for. Avisa The Times skriver dessuten at mye tyder på at Blairs partikamerater på neste landsmøte vil stemme mot britisk deltagel se i et slikt angrep.

Advarer

Flere høytstående embetsmenn og diplomater sier at Storbritannia i sterke ordelag har advart USA mot et angrep på Irak. Britene er redd et slikt angrep vil forverre andre konflikter i regionen, for eksempel i Afghanistan, Kashmir og Israel. - Det virker som amerikanerne ikke har overveiet disse spørsmålene, sier en embetsmann til den britiske avisa The Independent.

Amerikanske embetsmenn skal ha møtt de britiske innvendingene med argumenter om at disse konfliktene kan bli holdt under kontroll. Dessuten mener amerikanerne det ville være upraktisk å vente til enhver konflikt er løst før man angriper Irak.

Opposisjon

En annen britisk innvending mot et angrep er at det er usikkert hvem som kan erstatte Saddam Hussein i Bagdad. Den siste tiden har USA viet dette temaet større oppmerksomhet. Flere irakiske opposisjonsgrupper er i disse dager i USA. Seks representanter for forskjellige opposisjonsgrupper skal lørdag «møte» USAs visepresident Dick Cheney i en videokonferanse.

En talsmann for paraplyorganisasjonen Iraqi National Congress sa torsdag at det vil være en lett sak å avsette Iraks president Saddam Hussein. Hussein sa på sin side i en fjernsynstale at USA vil møte stor motstand og at han ikke tror at han kan bli styrtet.

En talsmann for Bush-administrasjonen karakteriserte talen som irrelevant, mens FNs generalsekretær, Kofi Annan, påpekte at det kan virke som om Irak ikke viker en tomme. (NTB)

KAMPKLAR: George W. Bush.
Foto: REUTERS/Larry Downing