I solveggen på ærverdige Katten, der politiske diskusjoner har lange tradisjoner, hagler spissformuleringene.

Skammer seg

Helene Andersen (19) levner president Bush liten ære.

— Du kan se det på ham. Han er ikke intelligent. Både utseende og måten han snakker på. De tette øynene og kroppsspråket. Og når han taler uten ferdigskrevet manus, er han jo helt håpløs. Han eier ikke karisma heller. Jeg er sikker på mange skammer seg på vegne av USA over det som nå skjer.

— Men Saddam da?

— Jo, han dreper sine egne. Men han oppfordret Bush til tv-duell på direkten, men ble avvist av Det hvite hus. Presidenten hadde nok ikke klart å forsvare seg.

Per Christian Vaage (18) er sammen med Helene den mest ihuga krigsmotstanderen av de fire Katten-elevene BT snakket med.

— Det bør finnes andre løsninger enn å la USA bombe vilt i Irak. FN burde styrt dette. Men nå tar amerikanerne seg til rette på egen hånd, mener Per Christian, som er særlig kritisk til USAs nye strategi for såkalt preventiv krigføring.

- Hva med Israel, da?

Jørgen Lunde (18) mener den store forskjellen mellom Saddam og Bush er at den amerikanske presidenten styrer et demokrati og derfor må lytte til, og svare for sine krigshandlinger overfor det amerikanske folket.

— Saddam får 99,9 prosent av stemmene, men valgene i Irak er ikke akkurat demokratiske, sier han.

Per Christian skyter inn:

— Det finnes mange diktatorer, men USA kriger for å ivareta sine egeninteresser. De vil ha kontroll over oljeforekomstene i Irak. Og hva med Israel? Landet har jo brutt FN-resolusjoner mange ganger uten at det har fått noen konsekvenser.

Fjerdemann, Martin Loe (18), støtter amerikanernes uttrykte formål med krigen - å fjerne Saddam Hussein.

Nytteløse protester

— Han har jo bevist at han ikke er tilregnelig. Vi burde stilt mer opp for amerikanerne. USA har aldri sagt nei til å hjelpe Norge, mener Martin.

Per-Christian er helt uenig:

— Alt amerikanerne gjør, er motivert av egeninteresse. Sånn var det med Marshall-hjelpen etter 2. verdenskrig også, sier Per Christian, den eneste av de fire som deltok i den store antikrigs-demonstrasjonen 15.februar. Han stiller opp flere ganger.

— Det nytter å vise statslederne hva vi mener. Store folkelige demonstrasjoner gjør inntrykk på dem.

Den oppfatningen deler ikke Jørgen.

— Å protestere mot krigen i Norge har overhodet ingen effekt, sier han.

Katten-elevene har fulgt nøye med i mediene i opptakten til krigen.

— Det er viktig å være kritisk til det du blir servert, mener Martin Loe. Men i likhet med skolekompisene, synes de mediene har gitt en balansert fremstilling av konflikten. Samtlige leser BT og får med seg nyhetssendinger på fjernsyn for å holde seg oppdatert.

Helene Andersen synes det verste med krigen er alle de uskyldige som må dø på grunn av den amerikanskledete invasjonen.

— Bush tenker altfor lite på menneskelivene som kommer til å gå tapt, sier hun.

KRIGS-ENGASJERT: Katten-elever som er opptatt av krigen, f.v. Martin Loe, Jørgen Lunde, Helene Andersen og Per Christian Vaage.<br/> FOTO: KNUT STRAND