Jan Tystad

Det sier en av de mest anerkjente britiske kommentatorer, Anthony Sampson til Bergens Tidende. Han har skrevet en ny utgave av den berømte boken «Anatomy of Britain» (Analyse av Storbritannia). Den kom for 40 år siden og den nye utgaven «Who Runs This Place?» viser hva som har skjedd siden den gang i britisk politikk, med kongefamilien, på det økonomiske området og i samfunnsstrukturen ellers.

Elsker maktmennesker

Sampson er kritisk overfor statsminister Blair og tror ikke han vil kunne fortsette lenge etter den motbør han har møtt i forbindelse med Irak-krigen og forholdet til Europa..

— Blair har kunnet fortsette så lenge fordi ingen har utfordret ham. Men mange partimedlemmer har sagt til meg at han er blitt en byrde for partiet. Det skal bli interessant å følge årets landsmøte i Brighton om et par måneder og se om opposisjonen våger å utfordre Blair der.

— Hvem overtar?

— Jeg tror det blir finansminister Gordon Brown, han vil bli en bedre statsminister fordi han er mer jordnær og han har bred støtte i partiet.

— Hva vil skje med Blair? Tar han sikte på å bli EU-president?

— Jeg tror både Storbritannia og Europa er for små for hans ambisjoner. Han er veldig opptatt av penger og det er vel bare i USA han kan finne jobber som gir ham store nok inntekter.

— Kan du forklare hvordan en Labour-leder kan bli så dominert av en amerikansk president?

— Blair står nærmere den amerikanske presidenten enn noen tidligere britisk statsminister har gjort. Blair elsker maktmennesker og Bush er den som har mest makt i verden. Hvis han taper det amerikanske valget i november, blir Blair straks mer sårbar. Blair og Bush har religionen felles. Bush har gjenfunnet kristendommen og blitt ganske fanatisk. Blair deler hans tro, selv om han ikke gir uttrykk for det på samme måte. Begge har satt i gang et korstog mot islamske land.

Fornærmet dronningen

Sampson hevder at en av de mest skremmende tendenser i britisk politikk er at den amerikaniseres mer og mer.

— Den største bekymring er at partiene, også Det nye Labour, finansieres av noen få rike forretningsmenn og selskaper. Tidligere ble partiet finansiert av medlemmene og av fagbevegelsen. Faren er at vi kan få amerikanske tilstander der finansverden styrer politikken. Avstanden mellom De konservative og Labour har minsket sterkt og dermed tatt bort noe av spenningen i politikken.

— Kan dette forklare at deltakelsen ved valgene stadig synker?

— Det kan nok skyldes flere faktorer. Folket har mistet troen på parlamentet. De har sett at makten sentraliseres og at det er bare en liten gruppe rundt statsministeren som bestemmer. Aldri har så mye makt vært samlet hos en statsminister som den er nå under Blair, sier Sampson.

I boken bruker han som et eksempel at da Blair bestemte seg for å bli kvitt Lord Chancellor-stillingen, som er den øverste leder for rettsvesenet og lovverket og den høyeste i riket etter dronningen, spurte han ikke dronning Elizabeth.

— Det var ganske uhørt, og dronningen ble meget opprørt. Lord Chancellor-stillingen ble opprettet før det var statsministrer og han var monarkens nærmeste rådgiver. Tony Blair tar ofte slike hastige avgjørelser som ikke er godt gjennomtenkt, sier Sampson.

Beckham som president?

Utenfor Sampsons leilighet i Notting Hill-området, er det en pub som kalles «Slug and Lettuces» (snegler og salat). Den het tidligere «Princess Royal». Også andre puber, som vanlig vis er oppkalt etter aristokrater eller kongelige, har skiftet navn.

— Dette er et av de mange tegnene på at holdningen til de kongelige har endret seg. Tidligere måtte kinopublikum reise seg opp og si «Gud velsigne dronningen», det slipper man nå. Tidligere var ansiktet hennes dominerende på frimerker, nå er det ofte henvist til øverste hjørne av frimerket.

— Du er ikke republikaner?

— Nei, jeg ser ikke noe godt alternativ til monarkiet. Det finnes få republikanere i dette landet. Dronning Elizabeth har utført en god jobb og seremoniene er fargerike begivenheter. Da den kjente Labour-politikeren Denis Healey ble spurt om man burde velger president, svarte har at det ville bety to ord: «Margaret Thatcher». I dag ville de to ordene vært David Beckham eller Tony Blair og jeg tror ikke de ville gjort noen bedre jobb enn dronningen.

- Avskaff privatskoler!

— Er det fortsatt en liten gruppe med bakgrunn fra privatskoler som Eton og Harrow og universitetene i Oxford og Cambridge, som styrer den britiske finansverdenen fra sine herreklubber i St. James?

— Fortsatt har man denne gruppen, men i tillegg kommer de nyrike. Etter at City ble åpnet opp under Margaret Thatchers styre i 1979 kunne pengene flyttes fritt og Tony Benn erklærte at «internasjonal kapitalisme har vunnet over demokratiet». Deretter er verden blitt stadig mer globalisert og Det nye Labour er blitt like kapitalistisk som de konservative. Tony Blair har ingen interesse av å kontrollere kapitalen.

— Ville det være en fordel å få flere statsskoler, hvor alle uansett klasse går sammen fra barnsben?

— Helt avgjort. Jeg skulle ønske Labour ville avskaffe de private skolene, eller skattlegge dem så sterkt at folk ville sende barna til statlige skoler. Det ville være en effektiv måte å bryte ned klassesystemet. Dessverre er det ingen partier som går inn for dette, så det vil nok fortsette i samme spor.

TYPISK TREKK: Puber i England har tradisjonelt hatt kongelige og adelige navn, så også Anthony Sampons nabolagspub i Notting Hill. Nå heter den Slug and Lettuces. - Dette er et av de mange tegnene på at holdningen til de kongelige har endret seg, sier den politiske kommentatoren.<p/> FOTO: JAN TYSTAD