• USAs president George W. Bush er farligere for verdensfreden enn Iraks president Saddam Hussein.

Direktøren for Oxford-instituttet for energistudier, Robert Mabro, lener seg over bordet i spisesalen på Hotell Park Pension, dunker pekefingeren i bordet nærmest for å understreke argumentene sine.

— Saddam er ikke verdens farligste mann. Det er godt mulig at han har de masseødeleggelsesvåpnene som det hevdes, men jeg tror ikke at han vurderer å bruke dem - om han ikke blir presset inn i et hjørne, sier den høyt respekterte vitenskapsmannen.

Han foreleser like gjerne for den internasjonale oljeeliten, enten den befinner seg i Saudi-Arabia eller i Statoil, eller - som i disse dager - for studentene på Universitetet i Bergen.

Selvmordsbomber i USA

— Bush er farlig fordi han unnlot å gripe inn i krisen i Midtøsten. Han sendte sin utenriksminister til Midtøsten uten et eneste «våpen» til å stoppe Israels angrep mot den palestinske selvfølelsen. Det som har skjedd i Jenin, i Ramallah og i de andre viktige byene på Vestbredden vil bli husket. Jeg tror at Jenin vil bli et begrep som vil leve lenge i palestinernes hukommelse, sier Mabro i en samtale med Bergens Tidende.

— Jeg sier ikke at det vil skje, men jeg vil ikke utelukke det: Det neste store terrorattentatet kan komme til å bli en palestinsk selvmordsbomber som sprenger seg selv i luften i den amerikanske hovedstaden. Frøet er sådd for en slik aksjon. Frustrasjonen blant palestinerne er så stor at den vil gi næring til de mest ytterliggående som har sett sine, og sine landsmenns, hjem og familier forsvinne i kruttrøyken fra israelske kanoner og røyken fra hus som rives av israelske bulldosere, sier Mabro.

«Ødelegge Palestina»

Mabro er født i Libanon og utdannet i Egypt før han kom til Oxford-universitet, der han er knyttet til det mest internasjonale instituttet. At han er høyt respektert og anerkjent, forteller de tre bokstavene «CBE» - Kommandør av Det britiske imperiet - som han kan føye til bak navnet sitt.

Han fremholder at bakgrunnen for den israelske offensiven på Vestbredden dreiet seg om mye mer enn jakt på terrorister

— Om det var målet, har vi fått illustrert hvordan det er å jakte på spurv med kanoner. Målet var uten tvil å ødelegge grunnlaget for et selvstendig Palestina, for at den palestinske befolkningen kan bo i området. Jeg kan ikke se noen annen begrunnelse når all infrastruktur, vannforsyning, sykehus, skoler og veier blir ødelagt, sier Mabro.

«Fred er mulig»

Mabro mener at fred er mulig. Men partene må ha hjelp utenfra.

— Vi kjenner alle oppskriften til fredsløsningen, den har ligget på bordet lenge. Men så lenge USA ikke vil ta lederskapet i denne prosessen, men i stedet tillater den ene part fritt spillerom under dekke av at det er en kamp mot terrorisme, kan det heller ikke bli fred, sier Robert Mabro.

«ØDELEGGELSE ER MÅLET»: - Målet for den israelske offensiven på Vestbredden var ikke jakten på terrorister, men å gjøre det umulig for palestinerne å leve der, hevder den britiske vitenskapsmannen, Robert Mabro.
FOTO: VEGAR VALDE