Den omstridte presidenten Hugo Chavez hevdet i et intervju med Reuters søndag at USA står bak et forsøk på å få ham fjernet fra stillingen. President Bush er påvirket av imperialistiske rådgivere og oljeindustrien, sier Chavez.

— Han var et rævholl ("asshole") som trodde på dem. Venezuela er ikke Haiti, og Chavez er ikke Aristide, sier presidenten.

Chavez' motstandere har samlet inn over to millioner underskrifter for å få i stand en folkeavstemning om presidentens fremtid. Samtidig har titusenvis av tilhengere av den venstreorienterte presidenten samlet seg i store støttedemonstrasjoner i hovedstaden Caracas.

Chavez er mektig upopulær blant de rike klassene i Venezuela, og har fått store deler av næringslivet - ikke minst den mektige oljeindustrien - i mot seg. Mange fattige og indianere støtter presidenten, og setter sin lit til løftene om å jevne ut forskjellene i landet.

I 2002 ble Chavez fjernet med makt da motstanderne gjennomførte et militærkupp. Presidenten kom tilbake etter et par døgn, da størsteparten av hæren vendte ryggen til kuppmakerne. Også dette kuppet mente Chavez at amerikanske oljeselskaper stod bak.

OPPTØYER: Tre mennesker er drept i de voldsomme demonstrasjonene mot president Hugo Chavez i Venezuelas hovedstad Caracas.
REUTERS