Saddam Hussein nektet å signere, kalte kuwaitere "kjøtere" og George W. Bush en skurk da han møtte i retten i Bagdad i dag.

Trassig

— Jeg er Saddam Hussein, president i Irak, presenterte eks-diktatoren seg.

Iraks tidligere diktator ankom ifølge NTB spesialdomstolen i en pansret buss, eskortert av fire amerikanske militærkjøretøy av typen Humvee, og en militær ambulanse. Han ble ført inn i rettslokalet av to irakiske fengselsvakter, mens seks andre sto vakt utenfor.

Vitner i rettslokalet beskriver Saddam som trassig.

— Alt dette er et teater. Den virkelig forbryteren er Bush (George W.), sa Saddam i den første, 30 minutter lange, lukkede rettshøringen i dag.

Nektet å signere

CNN melder at Saddam nektet å signere et dokument som ble lagt frem for ham. Da dommeren refererte til invasjonen av Kuwait, skjelte Saddam kuwaiterne ut som "kjøtere". Han hevdet også at president George W. Bush er den egentlige skurken.

Dette er første gang Saddam Hussein opptrer offentlig siden fengslingen i desember.

Møtet ble filmet

Saddam skal få vite hvilke forbrytelser han er tiltalt for, og har anledning til selv å stille spørsmål i retten. Det er ventet at eks-diktatoren blant annet vil bli tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. I tillegg til Saddam er 11 av hans nærmeste medarbeidere tiltalt for lignende forbrytelser.

Åpningsmøtet i retten ble filmet, men ikke direktesendt. Ifølge tjenestemenn ble bildene fra rettsmøtet nøye gjennomgått før de ble offentliggjort.

Han ble fløyet til rettslokalet i helikopter.

Selve rettssaken mot Saddam Hussein vil neppe starte før mot slutten av året.

NEKTET: Ifølge CNN skal Saddam ha nektet å signere et dokument som ble lagt frem for ham.
REUTERS