— Bush er en hyggelig og åpen mann, som åpenbart var interessert i å bli bedre kjent med europeiske ledere. Han gjorde et godt inntrykk, sa statsminister Stoltenberg etter sitt første møte med den amerikanske presidenten i NATOs hovedkvarter onsdag.

Kort samtale Bush og Stoltenberg hadde en kort samtale på presidentens hilserunde i rådssalen i NATO-hovedkvarteret før møtet åpnet. Bush berømmet da Norge for arbeidet i forbindelse med "Kursk"-forliset og nevnte også samarbeidet mellom Norge og USA for økt atomsikkerhet i nordområdene.

— Dette tror jeg han er interessert i, for jeg tror Norge er viktig for USA fordi vi har store havområder og felles grense med Russland, sa Stoltenberg.

Fremskritt President George W. Bush gikk onsdag nok en gang offensivt ut og forsvarte USAs planer om å bygge et rakettforsvar, som skal dekke både "USA, allierte og venner".

— Jeg har gjort gode framskritt i dette spørsmålet i Europa. Jeg mener folk kommer oss i møte, sa Bush på en pressekonferanse. Han avviste også at USA kommer til å gjøre noe på egen hånd, uten en omfattende konsultasjon med og forståelse fra de europeiske allierte.

— Jeg håper at begrepet om ensidige tiltak døde i dag. Folk forstår at vi er en sterk og lojal alliert, sa Bush.

Ifølge en NATO-talsmann var det ingen land som kritiserte USAs forsvarsplaner direkte og Stoltenberg sa at det viktigste nå er videre konsultasjon og innsikt i hva et slikt system vil innebære.

Respekt Mange har uttrykt bekymring for at USA ensidig vil si opp ABM-avtalen fra 1972 som setter et forbud mot rakettforsvar, og har særlig framhevet hensynet til Russland.

— Det er ikke sikkert at de avtalene som ble laget for 30 år siden er de beste avtalene for framtiden. Men det må være respekt for internasjonale avtaler og man kan ikke forlate det avtaleverket vi har før vi har et nytt system, sa Stoltenberg.

Frankrikes president Jacques Chirac, som tidligere har vært den sterkeste kritikeren av USAs planer, sa i sin tale at en diskusjon om rakettforsvaret er ønskelig, men advarte mot at den strategiske balansen i verden forrykkes.

GODT MOTTATT: USAs president George W. Bush smiler før det skal tas lagbilde av NATO-lederne. Her sammen med Belgias statsminister Guy Verhofstadt, Tysklands kansler Gerhard Schroder og Polens president Aleksander Kwasniewski. Foto: Reuters