Men ekspertene advarer: Se ikke direkte på solformørkelsen uten beskyttelse.

— En må ha spesielle briller som gjør at en kan se rett på solen, men også da helst i korte stunder av gangen. Mørke, sotede briller er ikke nok. Det trengs spesielle solformørkelsesbriller, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, astrofysiker og leder i Norsk Astronomisk selskap.

De som tror det er ufarlig å se på solen når den formørkes, tar altså skammelig feil. Selv ikke med vanlig kikkert eller med sveisebriller slipper en unna usynlig infrarød- eller UV-stråling som kan skade øynene. Uansett er rådet: Se ikke på solen for lenge om gangen.

Solformørkelsen 31. mai blir et flott skue, lover ekspertene, men det forutsetter at værgudene spiller på lag. Månen vil i store deler av landet dekke mer enn 90 prosent av solskiven. Noe slikt har ikke skjedd i Norge siden 1954 og vil ikke inntreffe igjen før i 2048.

For de skuelystne er det bare å komme seg tidlig opp lørdag. I Oslo starter formørkelsen 04.43 og varer i to timer. Den maksimale formørkelsen inntreffer 05.40.

Ifølge nettsiden Astronomi. no kan en solformørkelse være partiell (delvis), ringformet eller total. Dersom månen bare skygger for en del av sola, er formørkelsen partiell. Men hvis månen passerer rett foran solskiva og dessuten befinner seg forholdsvis nær jorden i sin langstrakte bane, blir formørkelsen total. På et gitt sted på kloden kan det gå langt over 100 år mellom hver solformørkelse.

Dersom månen passerer rett foran solskiva, men er langt unna jorden, blir formørkelsen ringformet og en tynn solsirkel lyser rundt månen. Formørkelsen 31. mai er ringformet på Island, Færøyene, Grønland og deler av Skottland.

(NTB)

NØDVENDIG: Slike beskyttelsesbriller er godt å ha dersom du vil se rett på solen under solformørkelsen lørdag.
FOTO: HELGE HANSEN