Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen bør frykte attentater fra israelske ekstremister etter uttalelsene i Jenin.

— Det er helt tydelig at de uttalelsene Terje Rød-Larsen kom med i flyktningleiren i Jenin var dråpen som fikk det til å flyte over for israelerne, sier historiker og seniorforsker Waage ved Fredsforskningsinstituttet PRIO til TV 2.

Waage viser til at FNs tidligere meklingsmann, svensken Folke Bernadotte, ble drept av den ytterliggående terroristorganisasjonen Stern, og at tidligere statsminister Yitzhak Rabin ble drept av en høyreekstrem jødisk settler. Hun mener omtalen av Rød-Larsen fra israelsk hold kan minne om kritikken Bernadotte og Rabin fikk i sin tid.

— Man skal ikke se bort fra at det på den ekstreme høyresiden i Israel er mange fanatiske aktører som vil hindre Rød-Larsen i å fortsette arbeidet - bokstavelig talt, sier Waage.

Hun tror uansett det vil være vanskelig for Rød-Larsen å kunne fortsette i den rollen han nå har i Midtøsten.

— FN-arbeidet hans blir helt umuliggjort, for han kan jo ikke nå reise fritt rundt og få adgang til de aktørene han er så avhengig av, sier Waage.

Pressetalskvinne Kathrine Biering i Utenriksdepartementet sier det er FN som må vurdere om det er sikkert for Rød-Larsen å fortsette i sin rolle.

— Vi sitter ikke på noen selvstendig informasjon om Rød-Larsens sikkerhet. Slike vurderinger må FN-systemet ta seg av, sier Biering til NTB.