— Jeg synes det er en merkelig prioritering. De hevder de har har hatt et faglig utbytte av safarituren, men da synes jeg de også bør redegjøre for hva de lærte om forvaltning av det biologiske mangfoldet og ville dyr, sier Hauge.

«The big five»

Fire av de syv stortingspolitikerne som reiste til klimatoppmøtet i Durban valgte torsdag safari fremfor å delta på konferansen,skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge Fremskrittspartiets Oskar Grimstad dro de på tur til en nasjonalpark for å «lete etter the big five», det vil si de fem store afrikanske dyrene; løven, leoparden, elefanten, neshornet og bøffelen.

Foruten Grimstad, deltok Gunnar Gundersen og Siri Meling (begge Høyre) og Sps Erling Sande, som er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Meling har forsvart turen med at hun ønsket å lære mer om forvaltning om biologisk mangfold, mens Sande har understreket at han ikke er i Afrika for å se på ville dyr.

Bellona-leder Frederic Hauge mener saken er mest pinlig for Høyres Gunnar Gundersen som overfor NRK har kritisert Miljøverndepartementet for å sende en for stor delegasjon til klimaforhandlingene i Sør-Afrika.

-Ingen stor skandale

— Det er særlig Gundersens kritikk som gjør at det er grunn til å stille spørsmål ved denne safarituren. Folkene fra Miljøverndepartementet arbeider knallhardt døgnet rundt i forhandlingene, sier Hauge.

— I lys av dette, kommer Gundersens kritikk i et merkelig lys. Stortingspolitikerne bør heller bruke tiden til å snakke med andre lands delegasjoner og få med seg mange av de viktige seminarene her nede, legger han til.

Han tilføyer at selve safariutflukten i seg selv ikke er noen stor skandale.

-Bør være forsiktig

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken ønsker ikke å kommentere saken.

— Jeg er her for å snakke om miljø, ikke saker som dette, sier Haltbrekken.

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen fulgte forhandlingene torsdag, mens Venstre-leder Trine Skei Grande nøyde seg med en tre timers guidet tur i Durban torsdag.

— Jeg bare merker meg at en stortingsrepresentant kritiserer at det er for mange fra Miljøverndepartementet som jobber knallhardt dag og natt her nede, mens han selv har tid til å reise på safari. Safarien er vel unt, men da bør man kanskje være forsiktig med å kritisere andre, sier Solheim til Dagens Næringsliv.