— Hun er fortvilet, og vet ikke hva de skal gjøre. Kanskje må de flykte igjen. Bombenedslagene kommer stadig nærmere, sier Naciye Øzturk i familiens støttegruppe i Lillesand.

Øzturk forteller at hun fikk bildet fredag kveld, fra Afrah Yusuf, moren til Shaimaa (11).

TVANGRETURNERT: Familien Yusuf fra Jemen ble hentet hjemme i Lillesand og uttransportert til Jemen. Foto: Håvard Bjelland

— Det er Afrah som har tatt det, fra huset de flyktet til etter at nabolaget de først bodde i ble bombet. Men nå bomber de også ved det nye tilfluktsstedet. Røykskyene er fra nedslagene. Bildet er tatt nå i ettermiddag. Jeg er så fortvilet, sier Øzturk, som utvekslet tekstmeldinger med Afrah fredag.

Lørdag morgen mottok hun videoen fra moren til Shaimaa.

Bombing siden påske

Afrah Yusuf er alene med de fire barna, den yngste bare noen måneder gammel, etter at de ble tvangsutsendt til Jemen fra Norge i november. Allerede da de ankom hovedstaden Sana'a hadde houti-opprørere overtatt kontrollen over hovedstaden. I månedene som har gått siden har det brutt ut full krig i landet. I slutten av mars begynte Saudi-Arabia også å bombe opprørerne fra lufta.

I påskeuken fikk huset familien bodde i store skader etter eksplosjoner i nabolaget. De flyktet til en annen og antatt tryggere bydel, 30 minutter i bil fra Sana'a sentrum - men nå rykker krigen nærmere også der, ifølge Shaimaas mor.

- I alvorlig fare

Shaimaa (11) er ett av asylbarna som vil få saken sin vurdert på nytt etter kompromisset som ble inngått mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF denne uken. Men det vil ta tid: Den nye forskriften vil kanskje først være klar i juni, deretter skal Utlendingsnemnda vurdere hver enkelt sak invididuelt. Shaimaa hadde bodd sju år i Norge da hun og familien ble uttransportert.

— Det må være mulig for norske myndigheter å ta dem tilbake raskere. Familien er i alvorlig fare. Det er krig i Jemen. De trenger hjelp nå, sier Naciye Øzturk.