Innrømmelsen kom samtidig som Blair offentlig hevdet at Saddam Husseins våpen utgjorde en alvorlig trussel, ifølge den tidligere utenriksministeren, som har vært en av de mest høyrøstede kritikerne av Irak-krigen i Storbritannia.

Cook hevder at da han snakket med Blair to uker før invasjonen startet 20. mars, fikk han inntrykk av at statsministeren var innstilt på å gå til krig uavhengig av FNs våpeninspektørers fremgang i jakten på masseødeleggelsesvåpen.

Ikke trussel

I dagboknotater, som blir trykket i Sunday Times, skriver Cook at Blair fortalte ham at han ikke trodde irakiske kjemiske og biologiske våpen var en trussel mot britiske styrker, fordi de var gjemt og ikke raskt kunne bli klargjort.

I en Irak-rapport fra september i fjor inkluderte Blair-regjeringen en påstand om at Irak kunne starte et angrep med slike i løpet av 45 minutter.

Den tidligere utenriksministeren sier at han i møtet fortalte Blair at han trodde Saddams våpenkapasitet var begrenset til kjemiske våpen som kunne brukes på slagmarken mot britiske styrker dersom de gikk til krig. Men at våpnene ikke var en trussel mot britiske interesser på noen annen måte.

Da Cook spurte om ikke Blair var bekymret for muligheten for at slike våpen kunne bli brukt mot britiske styrker, skal Blair ha svart: «Jo, men alle anstrengelsene han har lagt i å gjemme dem gjør det vanskelig for ham å klargjøre dem raskt».

— Knuser Blairs påstander

— Jeg har ingen grunn til å tvile på at Tony Blair i september 2002 trodde at Saddam kunne angripe med masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter. Det som var klart etter vår samtale var at han ikke trodde det i mars i år, skriver Cook i dagboknotatene sine.

Cooks dagboknotater knuser Blair-regjeringens påstander om at Irak utgjorde «en alvorlig og umiddelbar» trussel, skriver Sunday Times.

Statsminister Tony Blairs kontor avviser påstandene fra Cook, som forlot regjeringen i vår på grunn av sin motstand mot en Irak-krig.

— Robin Cooks synspunkter er velkjente og uttrykt mange ganger tidligere, sier en talsmann for Blair.

PRESSET: Tony Blair. FOTO: REUTERS