JESPER KONGSTAD

JØRGEN ULLERUP

Først kl. tre natt til lørdag kunne Tony Blair presentere forliket som ga EU-samarbeidet en høyst tiltrengt suksess etter et år med krise og folkelig avvisning av EU-grunnloven. — Dette er en avtale som tillater Europa å gå fremover, sa Storbritannias statsminister på et pressekonferanse og understreket at budsjettforliket vil bety en massiv innsprøytning av penger i de tidligere kommunistlandene i Øst- og Sentral-Europa.

Den som imidlertid fikk mest ros og gitt mye av æren for å ha bygget bro mellom Blair på den ene siden og Frankriksen Jacques Chriac på den andre, er toppmøte-debutanten Angela Merkel.

— Den store skyen er løftet vekk fra Europa, sa Tysklands forbundskansler etter at Blair hadde offentliggjort enigheten.

Ingen tapere, men Blair ...

EU-forlik er alltid konstruert så alle deltakere på en eller annen måte kan erklære seg som vinnere. En hovedprioritet for enkelte var derfor å unngå å komme i en situasjon hvor de risikerte å tape ansikt.

Likevel synes det som om Tony Blair har betalt mest for avtalen. Gjennombruddet kom da EU-formannen gikk med på å barbere 10,5 milliarder euro av den britiske rabatten over syv år frem til 2013, og da lederne godtok et fransk-tysk forslag om å øke det syvårige budsjettet til 862,3 milliarder euro (6830 milliarder kroner).

Selv om Blair ble presset til å kutte i rabatten, bremser det bare stigningstakten, og rabatten vil fortsatt vokse de neste årene. Likevel kan forliket bli vanskelig å selge til en EU-skeptisk britisk befolkning og til Blairs rival i Labour, Gordon Brown, fordi rabatten har utviklet seg til en nasjonal merkesak.

Til BBC i London strømmet det allerede tidlig lørdag morgen inn sint e-post fra seere som beskyldte Blair for å være en forræder og for å ha solgt arvesølvet som jernladyen Margaret Thatcher tilkjempet seg i 1984. Talsmann for de konservative, William Hague sa at «sjelden i EU-forhandlinger er så mye blitt solgt for så lite».

Hyllet Merkel

De østeuropeiske landene hyllet derimot den nye tyske kansleren Angela Merkel som toppmøtets frelsende engel. Merkel, som lenge holdt kortene tett, var med på å bane vei for forliket da hun i sluttfasen fant frem sjekkheftet for å øke støtten til de fattigste medlemslandene.

På tross av tysk budsjettunderskudd regnet Angela Merkel ut at det var råd til å betale litt ekstra for å unngå en europeisk krise, og i forhold til Luxembourgs forslag for et halvt år siden sparer Tyskland stadig omkring en milliard euro i det endelige forliket.

— I siste øyeblikk ga Merkel 100 millioner euro ekstra til Polen. Det var det vakreste og mest fantastiske bevis på solidaritet man kan forestille seg, sa den polske statsministeren Kazimierz Marcinkiewicz, og samme toner ble slått an fra andre østeuropeiske ledere.

Strid om landbruksstøtten

Frankrikes president, Jacques Chirac, roste Blairs politiske mot og kalte forliket «en god avtale for Europa». Også for Frankrike, kunne han lagt til, for støtten til franske bønder vil forbli intakt. Blair fikk imidlertid i slutterklæringen tilføyd en klausul om at landbruksutgiftene skal revideres i 2008, men uten noen garanti for at det vil føre til nedskjæringer. Frankrike vil gjerne diskutere utgiftene, men står fast på at landbruksstøtten ikke kan røres før i 2013.