Östersund (NTB-TT): Bjørnen som angrep to jegere i Härjedalen i Midt-Sverige er skutt og drept. Jakten på bamsen endte uten større dramatikk, selv om bjørnen opptrådte aggressivt mot en jakthund.

Den bar tydelig preg av å være skadeskutt, da den ble oppdaget i Strömvallen-området nær innsjøen Smedjemorsjön i Härjedalen mandag formiddag. Et jaktlag på fire personer hadde i åttetiden samme morgen dratt ut på jakt etter bjørnen.

– Det var en diger hannbjørn, fet og rund som en ball, jeg gjetter på at den veier 250 kilo, sier Bert Ivan Mattsson som skjøt bjørnen. Han arbeider for myndighetene i Jämtlands län (fylke), og har skutt flere bjørner tidligere.

Zeus

Da Mattsson og hans tre kamerater nærmet seg bjørnen, slapp de løs jakthunden Zeus. – Zeus fikk los, men det tok to og en halv time før jeg fikk sjansen til å skyte, for skogen var tett og full av kvist og kvast, sa bjørneskytteren til nyhetsbyrået TT mandag.

Da han fikk sjansen til et skudd fra siden, trakk han av, og dette ene skuddet var nok til å felle bjørnen. – Skuddskaden den fikk sist søndag var tydelig å se høyt oppe på bjørnen, der var det en rød flekk, fortalte Bert Ivan Mattsson.

Zeus og de andre hundene jaktlaget hadde med seg, kom på sporet etter bjørnen ikke langt fra stedet der den søndag angrep de to jegerne. – Det tyder på at bjørnen har holdt seg i dette området og ligget skadd der, sier politiets talsmann Michael Lundberg.

Angrepet

Det var søndag ettermiddag at de to svenskene Mikael Forselius og Bernt Zetterlind ble angrepet av bjørnen i Härjedalen. – Det føles som om skallen har gått i stykker, fortalte Forselius til sin kone ifølge tabloidavisen Expressen.

Ved soloppgang mandag ga Bert Ivan Mattssons jaktlag seg så ut for å finne bjørnen. Ved 10.30-tiden fikk Michael Lundberg i politiet så beskjed over en sprakende mobiltelefon om at jegerne hadde funnet og skutt bjørnen.

Ifølge en oversikt i Expressen fins det i dag mellom 2.400 og 2.900 bjørner i Sverige. Riksdagen i Stockholm har bestemt at bestanden skal ligge på minst 1.000 dyr, men fagfolk mener tallet er to til tre ganger så høyt som dette.

– Rev opp skallen min

— Det føles som om skallen har gått i stykker, sa Mikael Forselius etter bjørneangrepet i Sverige.

De to vennene Mikael Forselius og Bernt Zetterlund dro ikke ut i skogen i Härjedalen for å jage selv, men fulgte et annet jaktlag. De tok imidlertid med seg våpen for sikkerhets skyld.

En av hundene deres skal ha fått øye på det de trodde var en elg, og de gikk etter for å se.

– Plutselig kom en av hundene ut av skogen og mot dem, og bjørnen kom etter i full fart. Den gikk til angrep på dem med en gang, sier redningslederen på stedet, Bengt Göran Eliasson, skriver Expressen.

Under angrepet løsnet mennene skudd mot bjørnen, og søndag kveld lette jegere og hunder etter den skadeskutte bjørnen for å ta den med til avlivning.

Letingen måtte avbrytes ved mørkets frembrudd søndag, men fortsetter mandag.

De to mennene ble søndag brakt med ambulansehelikopter til sykehuset i Östersund, skriver Aftonbladet.

Denny Calvo, Östersundposten