Frontene i krigen mot Taliban er flyttet fra Kunduz i nord til Kandahar i sør. Igjen torsdag gikk bølge på bølge av bombefly over byen, og flere marineinfanterisoldater ble fløyet inn. Jakten på den terrormistenkte Osama bin Laden kan komme til å foregå i fjellene.

— De to er i live, og de er fortsatt i Afghanistan, sa Nordalliansens talsmann Mohammed Habil til nyhetsbyrået Reuters torsdag. Bin Laden og Omar kan ha gjemt seg i fjellområdet Safi Koh ved Jalalabad nær grensen til Pakistan, eller i de forrevne fjellene rundt Kandahar. Kandahar har vært Talibans åndelige hovedkvarter og er den siste større byen på militsens hender.

Meldingen i CBS Evening News onsdag om at flere ledende Taliban-tjenestemenn har gått over til Nordalliansen, er ikke bekreftet av alliansen eller andre. Avhopperne, om opplysningene stemmer, skal være ingen ringere enn sjefen for Talibanregimets militære etterretning og minst to ministre, som nå skal befinne seg i Pakistan.

Lite tyder på at Taliban og Osama bin Ladens ikke-afghanske al-Qaida-soldater vil oppgi Kandahar og siste rest av kontroll sør i Afghanistan uten blodsutgytelser. Taliban-tilhengere som kom over grensen til Pakistan torsdag, sa til AFPs journalist Chris Otton at Taliban ennå ikke har overgitt grensebyen Spin Boldak.

De hevdet også at Taliban-soldater har tatt tilbake provinsen Takhtapul mellom Spin Boldak og Kandahar. En mann ved navn Abdul Rashid hevder han deltok i kamper mellom Taliban og tilhengere av Takhtapuls tidligere guvernør Gul Agha i Takhtapul onsdag kveld.

— Gul Aghas folk har dratt fra Takhtapul. Vi tok tilbake provinsen i går kveld, sa han til AFP torsdag.

(NTB)