Powell bekreftet det mange anonyme kilder har sagt til mediene de siste dagene, selv om han ikke brukte bin Ladens navn direkte. Powell gikk lenge rundt grøten før han svarte bekreftende på spørsmålet journalistene har forsøkt å få alle fra presidenten og nedover til å svare på.

Holder til i regionen

Da han ble spurt om grunnen til at USA presser så hardt på for å få Pakistan til å samarbeide om en internasjonal koalisjon mot terrorisme, svarte han:

— Vi ser på alle terrororganisasjoner som har den kapasiteten som var nødvendig for å utføre angrepene vi så den 11.

— Vi har ennå ikke offentlig identifisert organisasjonen som er ansvarlig, men hvis du ser på listen av kandidater - en holder til i den regionen, sa han.

Han ble så spurt om det var bin Laden han siktet til.

— Ja, svarte Powell.

Nektet

Tidligere på dagen nektet både president George W. Bush og justisminister John Ashcroft å svare på spørsmål om mistenkte og spesielt om Osama bin Laden. Bush har sagt at USA ikke vil skille mellom terroristene og de som skjuler dem.

En storstilt internasjonal etterforskning er satt i gang for å finne de skyldige, og myndighetene har offentlig sagt at de vil holde alle muligheter åpne, og ikke begrense seg til noen spesiell gruppe eller person. Men den saudiarabiske Osama bin Laden var i søkelyset fra første stund.

Man tror fortsatt at han holder seg skjult i Afghanistan. USAs press overfor Pakistan skyldes at Pakistan er ett av bare tre land, de to andre er Saudi-Arabia og De arabiske emiratene, som anerkjenner Taliban som den lovlige regjeringen i Afghanistan. Pakistan er det eneste med ambassade i Kabul.

Lover samarbeid

Pakistans militære leder, general Pervez Musharraf, sa torsdag at han lover fullt samarbeid med USA mot terrorisme. USAs ambassadør hadde senere møter med Musharraf, og Powell snakket selv med Musharraf senere torsdag. Powell karakteriserte samtalen som positiv.

På pressekonferansen sa Powell at USA har en liste med tiltak som Pakistan kan sette i verk for å samarbeide om håndteringen av "kandidatene" som USA tror var involvert i angrepene, melder flere byråer og tv-stasjoner. Detaljer om tiltakene var ikke kjent for offentligheten torsdag.

Pakistan nekter for å ha gitt våpen og våpentrening til Taliban. Men Pakistan er under internasjonalt press på grunn av sitt diplomatiske forhold til Taliban. USA ba om utlevering av bin Laden i 1998 fordi han mistenkes for å stå bak ambassade-bombene i Kenya og Tanzania. Taliban nekter utlevering, og sier i forbindelse med angrepene at bin Laden ikke har ressurser til å gjennomføre noe slikt, og at de vil gjennomføre sin egen etterforskning.