Gjenoppbyggingen av Islands økonomi står på spill i forhandlingene om en ny Icesave-avtale, mener landets regjering.

Ifølge Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir er det et spørsmål om «liv eller død» for sagaøyas økonomi å få på plass en ny avtale med Nederland og Storbritannia.

Hun beskylder samtidig britene og nederlenderne for å holde Island som «gissel» ved å stille seg i veien for utbetaling av kriselån til Island fra Det internasjonale valutafondet (IMF) før en avtale kommer på plass.

Alltinget på Island har allerede godtatt en tidligere avtale, men det er ventet at et stort flertall vil si nei til denne i folkeavstemningen om saken lørdag. I mellomtida har det pågått forhandlinger om en ny avtale, og ifølge avisa Fréttabladid skal disse starte opp igjen over helgen.

Islands finansminister Steingrímur Sigfússon sier han tror en ny avtale vil være i boks «i løpet av de kommende ukene, kanskje tidligere». Han understreker at et nei-flertall mot den foreliggende avtalen ikke betyr at Island nekter å betale.

— Vi vil stå ved våre forpliktelser. Å si noe annet er svært farlig for dette landets økonomi, advarer han.

En mer langvarig forsinkelse kan føre til en reduksjon i Islands bruttonasjonalprodukt på 2-3 prosent i år, frykter Sigfússon.