• Jeg er stolt av at boken min er stanset. Det betyr at innholdet er viktig, sier den norske korrupsjonsjegeren Eva Joly.

JØRGEN ULLERUP

En rekke tv-stasjoner og aviser har funnet frem til lanseringen av kampanjen mot korrupsjon i amfiteatret ved Sorbonne-universitetet i Paris. Dagens stjerne er Eva Joly, som etter planen vil bruke det internasjonale møtet som avfyringsrampe for boken om fem års mareritt med å trenge til bunns i en fransk skandale.

Eva Joly kommer først inn på podiet flankert av anklagere som Antonio di Pietro, berømt for Operasjon rene hender i Italia og Baltazar Garzon, spanjolen som anklaget Pinochet, og som siden har ført saker mot så vel næringslivsledere som terrororganisasjonen ETA. Timingen er perfekt for Eva Joly, fordi interessen for Elf-skandalen med bedrageri for over to milliarder kroner er på topp i Frankrike. Saken vil trolig avsluttes 9. juli, og dommen avsies i løpet av høsten.

Boken kommer ut

Joly forteller at boken «Er det i en slik verden vi ønsker å leve?» likevel kommer ut 7. juli, om ikke nye initiativer fra advokatene til Elf lykkes. Men uansett kommer den ut i andre land, blant annet i Belgia og Canada, og Aschehoug planlegger å gi den ut i Norge til høsten.

— De klarer ikke å stanse ordet. De kan bare stanse boken i Frankrike, for kjennelsen gjelder ikke i andre land. Det er fordelen med grenser. Slik stoppes makten til maktglade menn, sier Joly.

Men lanseringen av boken er på forhånd dømt til å bli en flopp. Tilhørerne får ikke noen personlig beretning om hvordan Eva Joly ble utsatt for sjikane og trusler på livet, da hun avslørte en kjempestor finansskandale i det franske oljeselskapet Elf. I utdrag av boken, som er sivet ut til pressen før offentliggjøringen, beskylder forhørsdommeren den franske oljeindustrien for å bruke mafialiknende metoder.

Bot på 100 euro boken

Domstolen i Paris har kvelden før beordret boken stoppet, så lenge rettssaken pågår. Begrunnelsen er at den kan påvirke saken og svekke de anklagedes rettigheter. Allerede i sin velkomsttale på møtet forteller derfor Joly at hun ikke vil svare på spørsmål om boken. Anmeldereksemplarer er heller ikke tilgjengelige. Ifølge domstolen skal forlaget betale 100 euro i bot for hver bok som måtte slippe ut til offentligheten innen rettssakens avslutning.

Det er en uvanlig fremgangsmåte i Frankrike, særlig fordi boken ennå ikke er utgitt, og fordi domstolen ikke har lest den. Sist det skjedde var i 1996, da en domstol forbød utgivelsen av en bok fra tidligere president François Mitterrands lege, doktor Gubler. Han ble beskyldt for å bryte sin taushetsplikt som lege. Eva Joly betegner da også avgjørelsen som sensur.

- Nei til immunitet

Paris-erklæringen fra Joly og hennes frender krever spesielt at fremtredende personer som anklages for korrupsjon eller bedrageri ikke skal beskyttes i form av parlamentarisk, diplomatisk eller juridisk immunitet så lenge saken pågår. Skyldige i store finansskandaler skal straffes hardt gjennom en særlig lovgivning for organisert korrupsjon.

Det settes søkelys på næringer som er spesielt utsatt for korrupsjon, deriblant energisektoren, byggebransjen, våpenindustrien, flyindustrien og industrien for utvinning av naturressurser.

Paris-erklæringen peker også ut banker og store selskaper i vestlige land som sentrale i kampen mot korrupsjon.

Ifølge erklæringen er korrupsjon grunnlaget for antidemokratiske regimer og en stor del av fattigdommen i verden. Korrupsjon involverer få, men skader mange, som en av deltakerne uttrykker det. Derfor skal alle politiske ledere som har adgang til makt, tvinges til å rettferdiggjøre hvor deres formue stammer fra, mener underskriverne.

— Menneskerettighetene er truet av at folk går fri for straff. for det fører til fattigdom og vold, sa Eva Joly på lanseringsmøtet i går.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FYRTE LØS: Eva Joly lanserte i går Paris-erklæringen mot korrupsjon. Hun ville bruke det internasjonale møtet som avfyringsrampe for boken om fem års mareritt med å trenge til bunns i Elf-skandalen.<br/> FOTO: XAVIER LHOSPICE, SCANPIX