Meldingen er ikke bekreftet på annet hold, og administratoren som russerne har satt inn i utbryterrepublikken Tsjetsjenia, Akhmad Kadyrov, sier han ikke kan tro Khattab er død før han ser liket.

Beryktet

Russerne vil dokumentere at Khattab virkelig er død, sa FSBs talsmann Aleksander Zdanovitsjj til nyhetsbyrået Interfax torsdag. Khattab skal ha blitt drept i en militæroperasjon i mars. En annen FSB-kilde, som sier han deltok i en dekkoperasjon i mars for å drepe Khattab, sier ingen har hørt noe fra Khattab på lenge, så han er antakelig død.

Khattab har vært en av de mest ettersøkte opprørslederne i Tsjetsjenia siden den russiske hæren høsten 1999 invaderte Tsjetsjenia for annen gang på 90-tallet. Han er en ytterliggående islamist og leiesoldat som gikk sammen med den tsjetsjenske geriljalederen Sjamil Basajev for å opprette en islamsk stat i Kaukasus.

Vestlig etterretning tror at Khattab har eller har hatt forbindelse med superterroristen Osama bin Laden, som er mistenkt for å stå bak terrorangrepene mot USA 11. september i fjor.

Hellig krig

For mange russere er den mystiske Khattab rene personifiseringen av den muslimske trusselen de frykter så sterkt. Han skal ha kommet som leiesoldat til den krigsherjede delrepublikken under den første krigen i Tsjetsjenia i 1994 til 1996.

Han skal ha kjempet sin hellige krig mot Russland i 15 år, først i Afghanistan, så i Tadsjikistan og til slutt i Tsjetsjenia. Han skal også ha støttet muslimer i Aserbajdsjan under konflikten om Nagornij-Karabakh.

I november i fjor ble det rapportert at han befant seg i Kunduz i Afghanistan, og kjempet sammen med talibansoldatene der. Men dette benektet tsjetsjenske opprørsledere.

(NTB)