I dag blir den italienske spareplanen behandlet i Italias underhus. Etterpå er det ventet at Silvio Berlusconi leverer sin avskjedssøknad.

Stram økonomi venter

Italias statsminister varslet tirsdag denne uken at han ville gå av når den økonomiske innstrammingspakken var vedtatt. I går behandlet senatet i Roma den økonomiske planen, og den avsluttende behandlingen i underhuset ble fremskyndet til i dag. Debatten var ventet å starte ca. kl. 12.30.

Når spareplanen blir vedtatt, er det ventet at Silvio Berlusconi vil levere sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano.

Det setter strek for en æra i italiensk politikk preget av skandaler – i alle fall sett utenfra. Berlusconi, som startet sin karriere som støvsugerselger og endte som mediemogul og statsleder, har vært statsminister i tre perioder siden 1994.

Han har overlevd både kvinnehistorier, korrupsjonstiltaler, rykter om mafiaforbindelser og en rekke klønete uttalelser som har skapt store overskrifter utenlands. Til slutt ble det den økonomiske situasjonen i Italia som felte Berlusconi.

Italia må spare nesten 60 milliarder euro, tilsvarende 463 milliarder norske kroner, gjennom budsjettkutt og skatteøkninger for å få budsjettet i balanse i 2014. Spareplanen innebærer blant annet momsøkning, heving av pensjonsalderen for menn og at offentlige lønninger fryses frem til 2014.

Sarkozy legger press på presidenten

Når Berlusconi har levert sin avskjedssøknad, vil president Napolitano etter alt å dømme utnevne EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister. Tidligere denne uken utnevnte Napolitano Monti til «sentor på livstid», en tittel som ble tolket som et tegn på at presidenter ser Monti som den rette mannen til å lede Italia ut av krisen.

I går skrev også avisen Le Monde at Frankrikes president Nicolas Sarkozy har snakket direkte med Napolitano for å legge sin vekt bak Montis kandidatur. Sarkozy skal dessuten ha ringt rundt til italienske politikere for å sikre den tidligere EU-kommisæren støtte i det italienske parlamentet.

En ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen, ifølge NTB.

Er Monti en «Super Mario»?

Mario Monti blir beskrevet som Berlusconis diametrale motsetning. Han er en internasjonalt anerkjent økonomiprofessor, og en teknokrat uten tidligere binder til politiske partier eller fløyer i Italia.

Monti kommer fra jobben som toppleder for Bocconi-universitetet i Milano, og er ventet å sette sammen en «ekspertregjering» for å tvinge gjennom nødvendige reformer.

CNN beskriver ham som «Super Mario Monti», en rolig, intellektuell og kjølig leder som vil ha en helt annen tilnærming til statsministervervet enn forgjengeren. Der Berlusconi var berømt og beryktet for sitt temperament, er Monti kjent som en «eurokrat», en byråkrattype som kjenner innsiden av Europas institusjoner svært godt. Super Mario-kallenavnet har han fått for sitt arbeid innen internasjonal finans, i et finansmiljø der han nyter stor respekt.