Mount Everest-klatrerne Petter Nyquist og Stein Grønnerøe ankom onsdag Katmandu etter en dramatisk biltur i Himalaya. På turen ned fra basecamp var de nær ved å bli tatt av flere steinras. På hotellrommet viser de oss bildene de tok da Jarle Trå ble funnet og reddet ned fra Mount Everest.

— Når jeg ser bildene får jeg vondt, jeg husker hva slags følelser jeg hadde sier Petter Nyquist.

— Vi trodde vi aldri ville se han igjen. Jeg følte selv at jeg ville gå opp og lete, men jeg var ikke fysisk i stand til det, sier Nyquist. - Selv om det har gått kort tid, virker det så lenge siden. Men jeg vet at vi gjorde alt vi kunne, og alt som var riktig.

Les også Georg Øvsthus' kommentar:

Når det går galt

I ferd med å dø

Stein Grønnerøe forteller at de først trodde tilstanden var mindre alvorlig da de møtte han.

— Han lurte oss litt. Når vi fant ham, fremsto han først som frisk og klar. Vi var ikke oppmerksomme på hvor ille det var. I ettertid vet vi at han i realiteten var i ferd med å dø.

Han mener Jarle Trå var så nedkjølt at han selv ikke merket at noe var galt.

— Han var ikke oppmerksom på det selv. Vi spurte ham "hvordan er føttene dine?". "Helt fine," svarte han, og vi trodde på ham, sier Grønnerøe, og legger til.

— Han kollapset når han kom inn i teltet. Først da ble vi oppmerksomme på frostskadene.

Mens to første leddene av fingrene er tydelig forfrosset, viser bilder av beina at frostskadene har gått langt inn på føttene.

De mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser skadene vil ha for Jarle Trå i fremtiden.

— Det man gjør nå, er å la det gå fire fem uker. Først da ser man hvordan kroppen håndterer skadene, sier Grønnerøe.

Jarle Trå sammen med lege Lars Oma Erichsrud. (FOTO: STEIN GRØNNERØE)
STEIN GRØNNERØE

– Beklager det helvete jeg har laget for dere Det første Jarle Trå var opptatt av da han ringte hjem fra Mount Everest var det han hadde utsatt venner og familie for.Det forteller Olav Grotheim, venn og mediekontakt for Jarle Trå. Han var den første Trå tok kontakt med da han var kommet ned til ABC, hvor det var mulig å ringe hjem.

–Han skjønte godt hvordan de siste timene hadde vært for oss som satt hjemme. Han sa rett ut at han beklaget det helvete han hadde utsatt oss for det siste døgnet, sier Grotheim.

– Dette viser hvilken omtenksom person Jarle er. Selv etter det han hadde vært igjennom, var han opptatt av vennene og familien hjemme, sier Grotheim.

Mediekontakten sier at han allerede i dag regner med å få en ny prat med kompisen i sykesengen.

– Jeg vet at han har reagert veldig bra på behandlingen på sykehus, og at han er på bedringens vei. Det vil nok likevel ta noe tid før han kan komme hjem.

Klatreren hadde en temperatur på kun 32 grader da han ble tatt hånd om.

– Mange lurer sikkert på hvordan dette kunne gå bra?

– Det er nok flere avgjørende hendelser som gjør at Jarle nå er i god behold og under behandling på sykehus, sier Grotheim.

Han mener at det er mange som har sørget for at Trå nå er i sikkerhet.

FRAKTET PÅ YAKOKSE: Jarle Trå var døden nær da han ble funnet av vennene i klatrermiljøet nær toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest. Foto: Stein Grønnerøe
Stein Grønnerøe

– Det er egentlig ganske utrolig hvor raskt de klarte å få ham til sykehus fra over 8000 meters høyde. I tillegg til dem som hjalp til på fjellet har også Utenriksdepartementet gjort en stor jobb, sier Grotheim.Ifølge Grotheim har Trå selv sagt at han har et stort behov for å fortelle sin versjon av det som skjedd på fjellet.

– Han vil gi den utilslørte sannheten. Det er klart at Jarle også vet at han har mange å takke.

Lykkelig

— Fy faen, så godt det er å se dere, sa fjellklatreren da han ble funnet av kameratene i 6660 meters høyde.

På en yakokse ble han fraktet nedover fjellsiden, og videre i bil til sykehuset i Kathmandu. Trå skal nå være på bedringens vei.

Gravenseren Jarle Trå er den første nordmannen som har besteget Mount Everest uten å ha med oksygenflasker. Selv om han fikk alvorlige problemer på vei ned igjen, tror eksperter at andre vil forsøke å gjenskape bragden.

Den erfarne tindebestigeren Jon Gangdal har kritisert Trås ekspedisjon, og mener den var en dumhet, ikke en bragd.

Trå ble meldt savnet lørdag, og ble funnet igjen etter nesten tre døgn i 7700 meters høyde. Venner i ekstremsportmiljøet beskrev redningen som et mirakel.

Kan bli hentet hjem

Klatreren hadde en kroppstemperatur på bare 32 grader da han ble funnet. Han har alvorlige frostskader på hender og føtter. Trå blir trolig fløyet hjem i løpet av helgen. Om han får varige mén, blir sannsynligvis klart først om noen uker.

(bt.no presiserer: Jarle Trå har samtykket til at BT bruker bildene som er gjengitt i denne artikkelen.)

Les også mer om redningen i Bergens Tidendes papirutgave torsdag.

www.everest09.no
www.everest09.no
Stein Grønnerøe