Det norske folk har hittil bidratt med 14,2 millioner kroner til hjelpeorganisasjonenes arbeid blant barn som er rammet av sultkatastrofen i det østlige Afrika. Bare i løpet av helgen er det kommet inn over fire millioner kroner.

— Endelig har vi fått nok oppmerksomhet rundt katastrofen, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland til bt.no. Han understreker likevel at det fortsatt er store behov som kun kan dekkes ved at folk fortsatt bidrar økonomisk.

— Behovet er langt fra dekket, sier Apeland. Slik vil det være ut hele dette året, fortsetter han.

Tereapeutisk næring

De store hjelpeorganisasjonene har nå to hovedfokus, hvor hovedtiltaket er livreddende arbeid.

— Vi gir nå to typer ernæringstilskudd, forteller Apeland. Den ene typen er såkalt tereapeutisk ernæring som er et næringstilskudd laget av peanutter.

Dette gies til de hardest rammede som står i fare for å miste livet, sier generalsekretæren. Det andre tilskuddet som er laget av soya og mais brukes i tilfeller hvor undernæring må forebygges, forklarer Apeland.

Ti kroner dagen for å holde et barn i live

Peanutt-tilskuddet som blir gitt til de sykeste barna er også den dyreste behandlingen. - For å holde et alvorlig underernært barn i live koster det ti kroner per dag, sier generalsekretæren. For å forebygge undernæring er prisen kun en brøkdel.

— Vi har visst om dette siden november i fjor, sier han. Hadde vi klart å få nok blest rundt saken da, ville situasjonen vært en annen i dag, sier Apeland.

Åtte millioner etter terrorangrepene

Røde Kors hadde samlet inn 2,2 millioner den 21. juli. Etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya den 22. juli har pengene strømmet inn.

— Vi har fått inn åtte og en halv million i løpet av tiden som har gått etter terrorangrepene, sier, Astrid Arnslett, mediarådgiver i Røde kors Norge. Både Arnslett og Apeland oppfordrer folk til å fortsette støtten.

— Det er den eneste måten vi kan forhindre at denne katastrofen øker enda mer i omfang, sier generalsekretæren i UNICEF.