De seks norskpalestinere som ba om utreisehjelp fra Gaza, blant dem tre barn, kom seg fredag over grenseovergangen ved Erez, nord i Gaza.

To norske leger er de eneste utenlandske vitnene til det som skjer på Gazastripen.

Fredag morgen begynte uttransporteringen av drøyt 400 utlendinger som i lengre tid har vært nektet utreise fra Gaza. Norsk-palestinske Mai Abureya (28) ble evakuert sammen med ektemannen Ibrahim (40) og barna Ahmad (6), Fadi (3) og Marian på ett år.

— Helt forferdelig

  • Vi er veldig slitne. Vi trodde ikke vi fikk reise ut, alle bare gråt og gråt. Barna har ikke sovet på flere dager. Situasjonen der inne er helt forferdelig. De bomber og bomber hele tiden, sier hun til Dagbladet.no.

Les også: Rakettild under evakuering

De har tidligere bodd i Kautokeino og har prøvd å komme seg ut av Gaza siden august. 6-åringen ble lettere skadd av glassplinter i et bombeangrep i romjulen.

Nå skal de flytte til Flå i Hallingdal, hvor Ibrahim skal jobbe som allmennlege.

Måtte søke tilflukt

  • Jeg er glad for å være ute nå. Vi elsker Norge og gleder oss til å komme tilbake, sier Ibrahim.

Ved 10-tiden hadde familien, samt en palestinsk kvinne som har fått opphold i Norge på familiegjenforening, kommet seg over grensa, der de ble tatt hånd om av representanter fra den norske ambassaden.

Les og se video: Dødstallet stiger Det har vært flere rakettangrep i området rundt Erez de siste dagene.

— Det har vært rakettbeskytning i området mens vi har vært her, og vi måtte gå i tilfluktsrom i dag tidlig. Nå har det ikke vært raketter her på en halvtime, men området er jo ustabilt, sa ministerråd Tor Wennesland på telefon fra grenseovergangen ved 8.15-tiden fredag morgen.

- Respektløse pressefolk

Han forteller at de norsk-palestinerne som ble evakuert, er sterkt preget av situasjonen.

— De har vært i en krigssone i seks dager, og har ikke sovet på lenge, så de reagerer jo som barn gjør i slike situasjoner. Men det mest dramatiske ved evakueringen i dag har vært den kritikkverdige oppførselen til pressekorpset, sier Wennesland.

Et hundretall pressefolk har samlet seg på grensa hvor de 400 utlendingene, blant dem amerikanere, russere og tyrkere, ble evakuert fredag.

Les også: Bergensere tente lys for Gaza

— De oppførte seg som om de kunne gjøre hva som helst og skremte vettet av folk. Et barn fikk et tv-kamera smelt i hodet, og de kjeftet tilbake i stedet for å beklage. De holdt også på å trampe ned barn, sier Wennesland, som understreker at den norske pressen på stedet oppførte seg bra.

Usikkert når de er i Norge

Gazastripen ble rammet av nye bombeangrep natt til fredag. Antall drepte etter ei uke med stadige luftangrep skal være minst 420. Norsk-palestinerne blir transportert i UDs biler, via Jerusalem, til den jordanske grensen, hvor personell fra ambassaden i Amman vil hjelpe dem videre ut med fly.

— Vi regner med å være i Jordan i løpet av ettermiddagen, men vet foreløpig ikke når vi får dem til Norge, sier Wennesland til NTB.

Én norsk-palestiner har gitt beskjed om at han ikke ønsker å forlate familien i Gaza, mens UD fortsatt jobber med å få ut en familie på seks, som nektes utreise av Israel.

— Jeg blir ikke overrasket om vi får flere henvendelser fra folk som vil ut fra området de neste dagene. Da vil vi i tilfelle prøve å hjelpe disse som best vi kan, sier Wennesland.

Si din mening om Midtøsten-konflikten her.

REUTERS/SCANPIX
PROTEST: Indisk Kashmir.
REUTERS/SCANPIX
PROTEST: Jakarta, Indonesia.
REUTERS/SCANPIX