Landsbyboere i Sør-Afghanistan forteller at tre gutter og en sivil mann er drept i et av de utenlandske styrkenes helikopterangrep i området.

Angrepet tirsdag skal ha rammet et bolighus i landsbyen Kowuk, som ligger i en dal i utkanten av byen Kandahar. Alle de fire drepte skal ha vært brødre.

– De var sivile, og de ble drept i luftangrepet mens de lå og sov, forteller Jan Mohammad, en av de eldste i landsbyen.

Over 100 menn fra Kowuk-området dro onsdag til Kandahar for å protestere mot drapene. De viste fram de døde guttene, som så ut til å være mellom ti og tretten år gamle. Flere ropte «Død over de vantro!» og krevde at USA må trekke seg ut av Afghanistan.

Skjøt motorsyklister

En talskvinne for de amerikanske styrkene har en ganske annen forklaring på hvordan fire personer kan ha blitt drept.

– Et helikopter nådde fram til fire personer på motorsykler i går kveld. Det så ut som de hadde med seg ting. Helikopteret angrep dem med skudd og raketter, forteller Elizabeth Mathias.

Hun hevder at personene på motorsyklene var opprørere, men vil ikke si noe mer om hvordan helikopterpilotene kunne vite dette. Samtidig forsikrer hun at rapportene om sivile tap i Kowuk vil bli undersøkt nærmere.

Strengere regler

Den amerikanske generalen Stanley McChrystal, som både har kommandoen over den NATO-ledede ISAF-styrken og de amerikanske styrkene i Afghanistan, innførte i forrige måned større begrensninger på bruk av flyangrep for å unngå sivile afghanske tap.

Kampene mellom utenlandske soldater, Taliban og andre opprørere i Afghanistan har mange ganger ført til at ubevæpnede mennesker er blitt drept. De sivile tapene har gjort befolkningen mer negativ til de utenlandske styrkene og ført til konflikter mellom den afghanske regjeringen og vestlige land.