Etter Barack Obamas seier i Iowa og Hillary Clintons seier i New Hampshire er det trolig ingen som kan hamle opp med dem, tror Gunnar Grendstad, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen.

Den eneste han holder døren ørlite på gløtt for, er John Edwards.

— Edwards har ikke gjort det så bra som man kanskje kunne ha forventet. Nå må han få et skikkelig fotfeste i South Carolina for å ha en sjanse, sier Grendstad til bt.no.

Demokratene avholder primærvalg i South Carolina 26. januar.

Viktigste unnagjort

— Primærvalget i New Hampshire er historisk sett det viktigste. Kombinasjonen av Iowa-valget, New Hampshire-valget og medias tolkning av resultatene er svært viktig for utfallet, sier valgeksperten.

De neste valgene vil være påvirket av disse første valgene og den enorme oppmerksomheten de får.

Republikanerne har også avholdt valg i Wyoming, der Mitt Romney vant. Men dette valget har fått nesten null oppmerksomhet sammenlignet med valgen der demokratene og republikanerne har stemt samtidig.

Ingen tro på McCain

Grendstad tror ikke noen republikanere har sjanse til å vinne presidentvalget i november, heller ikke moderate John McCain som vant i New Hampshire.

Færre republikanere stemte i New Hampshire enn i 2000, mens demokratene satte oppmøterekord. Det er dårlig nytt for republikanerne.

— Demokratene viser at de klarer å mobilisere velgere. Alt ligger til rette for at demokratene vinner presidentvalget til høsten.

- Avgjøres den 5. februar Han tør ennå ikke å spå hvem av Obama og Clinton som ligger best an.

— Mye vil avhenge av hvilke seire de plukker med seg på veien. Hvis ikke det er avgjort før supertirsdagen, blir det trolig avgjort da, sier Grendstad.

Supertirsdagen 5. februar skal 22 delstater avholde primærvalg, deriblant tunge delstater som New York og California.

JASON REED / REUTERS
LARRY RUBENSTEIN
ADAM HUNGER
Ørjan Deisz (arkiv)