Det så ut som en søvning søndag ved Ikea-varehuset i småbyen Sliedrecht i går ettermiddag. Parkeringsplassen var tom, gatene rundt var tomme og den iskalde vinden understreket stemningen. Men Ikea skulle hatt åpent i enda noen timer. Det skulle krydd av juehandlende. Men på dette varehuset fant politiet en bombe tirsdag kveld. Like etter ble en bombe til funnet i en Ikea i Amsterdam.

Brått ble Ikea stengt i hele Nederland og det var i går kveld uklart når varehusene kunne åpne igjen.

Martin van der Weef, butikksjef i Topps Tile— and Floor Store like over gaten for Ikea i Sliedrecht, er en av de uhyre få Bergens Tidende støtte på i går.

— Jeg er sjokkert og sint. Det er bare galninger som kan true uskyldige på denne måten, sier van der Weef.

Også på vegne av butikken der han selger fliser og gulvbelegg har han grunn til å være sint.

— Normalt har jeg 100-150 kunder her. I dag har det vært tre. Jeg har tapt betydelige penger - og forsikringen dekker jo ikke dette, sier Martin van der Weef, like før han endelig har nådd stengetiden.

Uten lokomotivet Ikea er det ikke mange handlende som tar turen til denne betongørknen like ved motorveien. Heller ikke sikkerhetsvakten van der Weef leide inn i all hast for å stå utenfor hoveddøren trakk kunder.

Politiinspektør Gijs Herwig fra politikontoret Zuid-Holland-Zuid, det vil Dordrecht-regionen, stiller opp for BT, men er så ordknapp at han ikke engang vil bekrefte at tirsdagens bombe ble funnet på Ikea.

Derimot er det ingen tvil om at bomben smalt da to eksperter fra Eksplosiven Opruiming Commando (EOC) prøvde å uskadeliggjøre den på politistasjonen i Sliedrecht samme kveld. En av mennene kom fra det med lettere skader, den andre kan fortsatt miste synet. Selve stasjonen ble ikke særlig skadet, ifølge Herwig, men han inviterer ikke på visning.

Inspektøren går med på å fortelle at 25 politifolk og 2 spesialhunder søkte gjennom Ikea-huset i hele går uten å finne noe da. Ellers henviser Herwig bare til politihovedkvartert i Amsterdam.

Der bekrefter talsmann Rob van der Veen i går kveld at politiet følger to spor, og at man "har en idé" om hvordan det hele henger sammen. Men hva idéen går ut på, vil han ikke si nå. Han sier likevel at bombene ikke har sammenheng med terrorbølgen verden opplever, men kan ikke gi noen begrunnelse.

— Det jeg kan stadfeste er at vi foreløpig ikke har funnet andre bomber enn de to fra tirsdag - i Sliedrecht og Amsterdam. Også i Utrecht og i Duiven fant vi mistenkelige gjenstander, men de viste seg ikke å inneholde sprengelementer, sier van der Veen.

Bombefunnene har naturlig nok utløst debatt og spekulasjoner. Noe av det mer håndfaste synes å være at motivet kan være pengeutpressing. Ikeas talskvinne i Østerrike, Gabi Vyskocil, uttalte at Ikea i Nederland nylig mottok et utpressingsbrev med krav om penger.

En litt løsere spekulasjon går ut på at bombene i Ikea-husene har sammenheng med en bombetrussel mot det nederlandske nyhetsbyrået APN som ble ringt inn tirsdag kveld.

Foreløpig later det til at problemet er begrenset til Nederland. Ikea i resten av verden holdt åpent i går.

Politiinspektør Gijs Herwig snakket med nysgjerrige journalister hele dagen, men ville ikke engang bekrefte at bomben som eksploderte på politistassjonen i Sliedrecht ble funnet på Ikea-varehuset i bakgrunnen. (Foto: Juha Roininen)