Kanskje ikke så rart han tror at bare Gud kan avsette ham.

I hodet til Zimbabwes leder gjennom nesten tretti år oppsummeres virkeligheten på et enormt flagg som henger ved inngangen til presidentkontoret: Mugabe har rett!

Mugabe avviste resten av verden fredag ved å holde et enmanns-presidentvalg etter en valgkamp med tortur og vold der flere titall opposisjonelle er blitt drept og tusener skadd og jaget fra sine hjem.

Han sto i spissen for frigjøringen av en undertrykt afrikansk nasjon fra et brutalt, hvitt rasistregime og gjorde det om til en økonomisk og sosial suksess som fikk mye ros. Men i sin regjeringstid har han så snudd suksess til nedgang og ruin.

Stor eksportør

Under Mugabe var Zimbabwe en stor matvareeksportør i tillegg til å fø seg selv. Tobakk og mineraler ble også eksportert. I dag sulter en tredel av befolkningen og har den største dødeligheten i verden. Levealderen for kvinner er bare 34 år.

Den zimbabwiske poeten Chenjerai Hove, som flyktet fra Mugabes regime, sier presidenten reagerer som en såret løve hver gang han blir utfordret. Han går til motangrep. Hans siste voldsutøvelse er ikke et nytt fenomen. Men verdenssamfunnet så bort da det skjedde tidligere.

For eksempel da militære ledere fra rivalen Joshua Nkomos frigjøringsbevegelse utfordret ham på begynnelsen av 1980-tallet. Mugabe sendte sin Nord-Korea-utdannede Femte brigade mot Nkomos Ndebele-stamme, en minoritet i Zimbabwe. Rundt 20.000, de fleste uskyldige sivile, ble drept. Ytterligere tusener døde da Mugabe ikke lot sivile i Nkomos stamme få internasjonal hjelp under tørkekatastrofen. Verdenssamfunnet så vekk.

Brutal

Og da de hvite bøndene begynte å stemme mot ham, og et forslag om å gi ham utvidede fullmakter som president ble stemt ned i en folkeavstemning i 1999, ble han igjen brutal. Mugabe sendte de selvoppnevnte krigsveteranene for å overta bondegårdene. De skulle gi dem til fattige svarte, men de ble gitt til hans ministre og andre i høye stillinger. Svarte landarbeidere mistet jobbene sine, jord ble liggende brakk og nesten en tredel av befolkningen flyktet fra sult og undertrykkelse.

Heidi Holland, som nylig ga ut boka «Middag med Mugabe», frykter at volden ikke er slutt ennå.

– Dette er en mann som ikke tilgir. Jeg tror det handler om hevn. Nå vet han at folket hans ikke vil ha ham. Og angivelig frykter han hva som kan skje om han faller fra maktens tinde.

– Jeg hører han stadig refererer til Charles Taylor-saken, sier hun. Den tidligere lederen i Liberia står for Den internasjonale straffedomstolen ICC anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.