Er du i Madrid? Ring oss på 02211, send MMS/SMS til 2211, eller e-post til webmaster@bt.no

Flytragedien på Barajas-flyplassen i Madrid ser ut til å ha skjedd som følge av brann i den venstre motoren. Over 140 mennesker mistet trolig livet i ulykken.

Les også: Pårørende i sjokk | 15 dødsulykker med samme flytype

Flyet, som skulle dra fra flyplassen Barajas i Madrid til Las Palmas på Kanariøyene, fikk først tekniske problemer og ble én time forsinket på grunn av dette.

Ifølge spanske medier tok det fyr i den ene motoren da flyet forsøkte å ta av ved 14.30-tiden. Ulykkesflyet forsøkte så å nødlande, men krasjlandet og skled av rullebanen. Flyet delte seg så i to, ifølge et øyenvitne som jobber i det spanske luftfartsverket.

-146 omkomne

Flyet hadde 166 passasjerer om bord og seks personer i besetningen. Spanske myndigheter bekrefter at minst 100 mennesker mistet livet i ulykken, men ifølge spansk radio mistet 146 mennesker livet.

To svenske statsborgere var om bord i flyet, bekrefter det svenske utenriksdepartementets pressetjeneste.

Det er uklart om de to er blant de overlevende etter ulykken.

Flyplassen var onsdag ettermiddag fullstendig dekket av røyk. Elleve brannbiler arbeidet på området, og flytrafikken ble stanset i to timer.

28 personer ble evakuert fra flyet, og tilstanden deres var onsdag kveld kritisk ifølge den spanske avisen El Mundo. Én av dem døde på vei til sykehus.

Det ble satt opp en informasjonstelefon for de pårørende og et kriseteam ventet på flyplassen for de av dem som reiste ut dit.

Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero avbrøt onsdag sin ferie for å reise til flyplassen.

— Utelukker ikke nordmenn

— Vi har ingen indikasjoner på at det har vært nordmenn involvert, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til bt.no.

— Men foreløpig kan vi ikke utelukke det. Ambassaden i Madrid følger saken tett, og vil gi beskjed hjem straks, sier Svenungsen.

Den svenske konsulen opplyser til VG Nett at det ikke var noen med norskklingende etternavn på passasjerlisten.

SAS har en gruppe som er spesialtrenet for å jobbe med større ulykker, og personer fra Danmark, Sverige og England er nå på vei til Madrid for å bistå.

— Vi kjenner ikke navn eller nasjonalitet på passasjerene eller besetningen om bord. Dette er det spanske myndigheter som har, sier Harry Sillfors ved informasjonsavdelingen til SAS hovedkontor i Sverige til bt.no.

Spanair har opprettet et direktenummer som familiene til passasjerene kan ringe. Foreløpig virker telefonnummeret bare i Spania.

SAS-eid

Flyet som styrtet, var av typen MD-82 og tilhørte Spanair, Spanias nest største flyselskap etter Iberia og et datterselskap av SAS. Flygingen var en samarbeidsrute mellom Spanair og Lufthansa.

Det var fire tyske og to svenske passasjerer om bord i ulykkesflyet.

Spanair bekreftet onsdag overfor avisen El Mundo at ledelsen i flyselskapet var samlet, og arbeidet med å identifisere passasjerene i gang.

SAS’ aksjekurs falt onsdag med hele 6,41 prosent på børsen i Stockholm etter ulykken

Saken oppdateres

Juan Carlos Hidalgo
KRASJET: Røyken velter opp fra ulykkesstedet på flyplassen Baras i Madrid.
PAUL HANNA
MANGE DØDE: Et Spanair-fly krasjet da det skulle lette på flyplassen Barajas i Madrid.
JUAN MEDINA /SCANPIX
Txema Fernandez