• Se video øverst i saken — Både Barack og jeg er fortvilet og rasende.

Det sa førstedame Michelle Obama da hun i natt norsk tid tok over presidentens ukentlige radiotale, for å snakke om kidnappingen av en gruppe nigerianske skolejenter. I dag er det morsdag i USA, og Obama benyttet anledningen til å sette fokus på skandalen i Nigeria.

— Barack og jeg ser våre egne døtre i disse jentene. Vi ser deres håp, deres drømmer og vi kan bare forestille oss hvilken fortvilelse foreldrene føler, sa Obama. Presidentparet har to tenåringsjenter, Mailia på 15 og Sasha på 12.

Visste om angrepet

Fredag kom det frem at nigerianske myndigheter kan ha visst om angrepet på skolen. En rapport som ble offentliggjort av Amnesty International konkluderer med a militæret ble advart om den planlagte aksjonen, men gjorde ingenting.

«Nigerianske sikkerhetsstyrker hadde mer enn fire timer forhåndsvarsel om angrepet, men gjorde ikke nok til å stanse det,» skriver Amnesty.

En talsmann for det nigerianske militæret, Major General Chris Olukolad, bestridte rapporten, ifølge det nigerianske nettstedet The Scoop.

— Militæret ble ikke advart fire timer på forhånd, men fikk beskjed om et vedvarende angrep fra patruljer dom ba om forsterkninger, sa Olukolad.

Vil selge jentene

Jentene ble bortført om natten 14. april fra internatskolen der de bodde, i Chibok i delstaten Borno. 276 elever ble kidnappet, men 53 av jentene klarte å rømme . 223 holdes fortsatt fanget, og det har ikke lykkes nigerianske myndigheter å sette dem fri, til tross for økende internasjonalt press.

Den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram har tatt på seg ansvaret for aksjonen. Gruppens leder, Abubakar Shekau, sa denne uken i et videoopptak som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til at han «vil selge jentene som slaver».

President Barack Obama har fordømt angrepene, og opplyste denne uken at Nigeria har takket ja til hjelp fra USA for å lokalisere og få frigitt jentene.

Globale protester

I Nigeria har det vært daglige protester i flere uker, med krav om at regjeringen gjør mer for å redde jentene fra kidnapperne. Det internasjonale presset mot president Goodluck Jonathan om å finne en løsning har også økt jevnt de siste dagene.

Selv om det er en måned siden kidnappingen skjedde, har oppmerksomheten rundt saken eskalert den siste uken, blant annet på grunn av en verdensomspennede twitteraksjon kalt #bringbackourgirls.

Mange kjente personligheter og politikere har engasjert seg, inkludert den britiske statsministeren David Cameron og den norske statsministeren Erna Solberg.

— Terrorgruppen Boko Haram sier at disse jentene ikke har noe på skolen å gjøre, og at de nå er til salgs. Det er ikke vanskelig å forestille seg den fortvilelse som mødre, fedre og søsken nå opplever, sa Erna Solberg til Aftenposten under Høyres landsmøte i helgen.

Malala

I morsdagstalen minner Michelle Obama om at terror mot skolejenter ikke er "en isolert hendelse", men noe som skjer i store deler av verden. Hun påpeker at 65 millioner piker ikke får går på skolen, og at mange må risikere livet for å få en utdannelse.

— Jentene visste hvilken fare de var i, men de var fast bestemt på ta sine eksamenere, og gå videre på skolen, sa førstedamen.

Obama trakk frem historien om afghanske Malala Yousefsai, som ble skutt i hodet av terrorister på vei hjem fra skolen.

Inspirasjon

Førstedamen sa også at de nigerianske skolejentenes kamp bør være en oppvekker og inspirasjon for alle i vestlige land som tenker på å hoppe av, eller ikke gidder å gjøre sitt beste på skolen.

— Jeg håper de vil høre historien om disse jentene og få en ny giv, sa Michelle Obama.

Hun avsluttet med å be om at de blir returnert trygt til sine familier.

TWITTERAKSJON: En global twitteraksjon med hashtag #bringbackourgirls har eksplodert den siste uken. Her USAs førstedame Michelle Obama.
Twitter
AKSJON: Statsminister Erna Solberg viste sin støtte under Høyres landsmøte i helgen.
Olav Olsen/Aftenposten
AKSJON: Den britiske statsministeren David Cameron med CNN-anker Christiane Amanpour.
CNN