Lokale afghanske styrker sier bin Laden og al-Qaida-krigerne har gitt opp de nedre delene av hulekomplekset i Tora Bora-fjellet og nå holder stand øverst i fjellene. En offensiv mot Tora Bora fra tre kanter skal likevel ha gitt resultater.

Den tidligere afghanske generalen Shahnawaz Tanai, som var forsvarsminister fram til 1990, sier at bare amerikanske bakkestyrker eller en disiplinert afghansk hær kan beseire al-Qaida i De hvite fjellene. ýDe (araberne) kan gjemme seg så lenge de vil, hvis de ikke blir angrepet av amerikanske bakkestyrer eller en regulær afghansk hær, sier Tanai.

Blokkerer

Amerikanske marineinfanterister fra ørkenbasen Camp Rhino sør for Kandahar blokkerer fluktveier for Taliban-soldater og al-Qaida-krigere som forsøker å ta seg opp i fjellene eller over grensen til Pakistan.

Mandag morgen begynte amerikanske B 52-fly nye bombetokt i de uoversiktlige fjellområdene, og en time senere rykket afghanske styrker fram.

Lederen av styrkene, Hazrat Ali, sier til Reuters at Osama fortsatt kan befinne seg i Tora Bora.

— Han ble sett der for fem dager siden. En afghansk fange vi har, bekrefter det, sier Ali.

Anti-Taliban-styrker hevdet for få dager siden at det er mange kvinner og barn sammen med de arabiske soldatene som tilhører Al Qaida-nettverket.

Video

Amerikanske myndigheter vurderer å offentliggjøre en video som skal være funnet i Afghanistan nylig, og som angivelig beviser at Osama bin Laden sto bak terrorangrepene mot World Trade Center. På videoen skal han ha sagt at han var overrasket over at tårnene raste fullstendig sammen.

Dilemmaet president Bush står overfor er at om beviset publiseres, gir det også bin Laden mer publisitet. Amerikanerne er videre bekymret over mulige kodemeldinger, visse uttrykk eller formuleringer kan være signal til terrorceller rundt i verden.

- 5000 leiesoldater

Men ryktene om at bin Laden er kommet unna, florerer. Nyhetsbyrået Ananova melder at en al-Qaida-kommandant antar at bin Laden er i Pakistan. Kommandanten skal ha snakket med journalister fra hulene i Tora Bora. Han skal også ha sagt at det bare er 84 al-Qaida-krigere igjen i den underjordiske basen, ikke tusen, som tidligere meldinger har gått ut på.

Afghanistans nye innenriksminister Yunis Qanuni sa mandag at 5.000 utenlandske leiesoldater, det vil si arabere, pakistanere og andre som er kommet til Afghanistan gjennom Osama bin Ladens al Qaida-nettverk, fremdeles befinner seg i landet. Blant dem er også flere regulære pakistanske soldater, sa Qanuni under en pressekonferanse i New Delhi i India.

Søndag forsterket Pakistan den døgnkontinuerlige overvåkingen av grenseområdene. Også rundt Kandahar er vaktholdet styrket. Grensen overvåkes døgnet rundt med helikopter.

Sivile lider

Sivilbefolkningen i fire landsbyer nær Tora Bora-fjellene lider under kampene, spesielt den intense bombingen. Landsbyledere skal ha begitt seg til fronten for å klage til de afghanske kommandantene, skriver avisa the News.

Den tunge bombingen har medført at barn i landsbyene blør fra munn og nese, sa landsbylederne, som ville ta med journalister til landsbyene for å vise dem skadene. Kommandant Hazread Ali nektet journalistene å dra dit av sikkerhetsgrunner. Leger uten grenser har fraktet mange døde og sårede til sykehus i dette området.

(NTB)