London: Oljeselskapet BP vil trolig innrømme at det ble begått feil som bidro til eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon, i sin interne granskingsrapport etter ulykken, skriver avisen Financial Times.

Rapporten offentliggjøres onsdag ettermiddag norsk tid.

Men BP vil også legge deler av skylden på andre selskaper som var involvert i operasjonene ved Macondo-brønnen i Mexico-golfen, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet

HO

FORSØKENE på å stanse oljeutslippet har pågått i månedsvis.

Det var Transocean som eide og drev arbeidet på plattformen på oppdrag fra BP, mens Halliburton var ansvarlig for sikringen av brønnen.

Den interne granskingen er ledet av Mark Bly, sikkerhetsansvarlig i selskapet.

— Ikke systemsvikt

Analytikere tror også BP vil vedgå noen feil, som at de feiltolket informasjonen om trykket i brønnen og dermed ikke så faren for en utblåsning. Men samtidig vil det unngå å bli anklaget for systematisk svikt, noe som vil utløse større erstatningsansvar.

— Det vil være avgjørende for BP å skjelne mellom feil og en systematisk prosess eller kultur som kan gi rom for anklager om grov uaktsomhet, noe som vil få innvirkning på erstatningsnivået, sier Peter Hutton, som analyserer oljeindustrien for selskapet NCB Stockbrokers.

Milliardutgifter

BP har allerede brukt 50 milliarder kroner på å forsøke å begrense skadene etter det massive oljeutslippet. Det anslår at de totale kostnadene, inkludert opprenskning og kompensasjoner, vil komme opp i 200 milliarder kroner.

Amerikanske folkevalgte har anklaget BP for å la hensynet til profitt gå foran sikkerheten, noe BP-sjef Tony Hayward har avvist.

Hayward forlater stillingen 1. oktober, etter å ha fått kraftig kritikk for sin håndtering av katastrofen.