Beijing (NTB-AFP-AP): Fem år etter at FNs våpeninspektører ble nektet å jobbe i Nord-Korea, overvåker de nå avviklingen av det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

De ti inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ankom Pyongyang lørdag, og første punkt på programmet var et besøk ved atomanlegget Yongbyon, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Landets viktigste kjernereaktor ligger på anlegget og ble ifølge amerikansk UD stengt allerede lørdag.

– USA er lørdag blitt informert om at Korea har stengt sin atomreaktor ved Yongbyon, sier den amerikanske talsmannen Sean McCormack.

– Vi ønsker denne utviklingen velkommen, fremholder han.

Første skritt

Den amerikanske atomforhandleren Christopher Hill understreker at stengningen av Yongbyon kun er det første skrittet i gjennomføringen av avtalen i sekslandsforhandlingene fra februar.

Nord-Korea gjennomførte i fjor en kjernefysisk prøvesprengning for første gang og har gjentatte ganger understreket at landet trenger atomvåpen for å kunne slå tilbake et eventuelt angrep fra USA.

Olje

Samtidig som inspektørene ankom Pyongyang lørdag, la et skip med den første forsyningen av fyringsolje som skal leveres i henhold til avtalen om atomvåpenprogrammet, til havn i Sonbon i Nord-Korea.

Nordkoreanerne har inngått en avtale om å avvikle atomvåpenprogrammet i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge ble holdt tilbake.

Nedrustning

– Det store spørsmålet er ikke reaktorstengningen, det er hvordan stengningen vil føre til det neste steget i prosessen og til slutt til nedrustning, understreker Christopher Hill.

Hill ankom fredag Japan, der han forbereder seg på neste ukes sekslandssamtaler om Nord-Koreas atomvåpenprogram. De seks landene som har deltatt i forhandlingene, er Nord-Korea, Sør-Korea, Kina, USA, Japan og Russland.

Lederen for IAEAs observatørgruppe i Nord-Korea, Adel Tolba snakker med pressen før han drar til Pyongyang.
JASON LEE