— I kveld ligger askeskyen over Island og havområdene rundt. I morgen tidlig vil den flytte seg inn i Barentshavet og videre østover til Shetland og Færøyene, sier Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt i Bergen til bt.no.

Hun følger nøye med på oppdateringene som kommer fra metoffice.

— Det blir spennende å se om den flytter seg nærmere Norge. Slik det ser ut nå kan den komme inn i våre områder tirsdag, sier hun og legger til:

— Det kan også se ut som vi har en ugunstig vindretning natt til tirsdag, som kan føre skyen nærmere oss.

Rundt klokken 20.30 søndag kveld, ser prognosen litt bedre ut.

— Nå ser det ut som det er moderert, det er ikke så ille for oss på Vestlandet. Utbredelsen ser ut til å holde seg i områdene rundt Island, men en sløyfe går inn i Barentshavet i tillegg. Midt på dagen mandag har vi ikke noe i våre områder, det er bare Finnmark som er nær, forteller Nilssen.

Følger med

Askeskyen over Island skaper bekymring for at mandagens flytrafikk i Europa vil få problemer.

Reisende til og fra Island ble sittende askefaste søndag, og fly som skulle krysse Atlanteren måtte omdirigeres, men ellers skapte ikke Islands nye askesky de helt store bruduljene for en forholdsvis rolig søndagstrafikk.

— Akkurat nå gjør vi ingenting, annet enn å sitte og vente. Vi følger prognosene som kommer. Vi er ganske sikre på at det ikke vil være aske over Fastlands-Norge i morgen, med ett lite forbehold: Det er en mulighet for at trafikken mellom Svalbard og fastlandet kan bli påvirket. Men foreløpig går alt som normalt, sier områdesjef i Avinor, Jens Petter Duestad.

Asken fra vulkanutbruddet på Island får trolig lite å si for norsk flytrafikk før tidligst tirsdag.

Foreløpig tyder værvarslene ikke på at flytrafikken i Norge vil bli rammet, men asken kan medføre problemer for helikoptertrafikken på norske installasjoner i Nordsjøen.

— Hvis været holder seg, kan det tyde på at trafikken i Nordsjøen vi bli berørt tirsdag, sier Duestad til NTB.

Mindre problemer

Eksperter og luftfartspersonell er foreløpig enige om at utbruddet i Grimsvötn ikke på langt nær vil skape de samme problemene som i 2010, da flytrafikken i hele Europa var lammet i flere dager.

Luftrommet over Island ble søndag stengt og er foreløpig stengt frem til klokken 20 søndag.

Transatlantiske ruter som går nord for Island, er også berørt, opplyser Hjördis Gudmundsdottir, talskvinne i den islandske luftfartsmyndigheten Isavia.

— Det at vinden blåser asken nordover, er mye bedre enn i fjor, da vinden blåste asken fra Eyafjalla-utbruddet mot sør og sørøst, over Europa, sier Gudmundsdottir.

Varslet utbrudd

Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske stiger opp fra vulkanen, og er synlig fra mange steder på øyen.

Geologer har lenge varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Allerede i oktober i fjor varslet direktoratet at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Geofysiker Pall Einarsson understreker at Grimsvötn er en kraftig vulkan og at utbruddet derfor blir nøye overvåket. Men han minner om at de forrige gangene vulkanen spydde ut stein og aske, så førte det ikke til store skader.

— Utbruddet nå kommer fra samme krater som de tre forrige utbruddene, som alle var små, sier Einarsson til avisen Morgunbladid.