— Det har vært mange dramatiske trefninger, og sannsynligvis vil kamphandlingene i Afghanistan øke også i tiden som kommer, sier Ståle Ulriksen, Afghanistan-forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til Aftenposten.no.

Han ble kjent med det dødelige angrepet på de norske soldatene søndag kveld, og synes det er trist. I forbindelse med sin forskning på Norges strategiske utfordringer i Afghanistan har han snakket med mange av soldatene som er utplassert i landet.

91 drepte i juni - Det har i perioder vært trefninger nesten daglig, og i mai ble ni soldater skadet. Da var det en hårsbredd fra at liv gikk tapt, sier Ulriksen.

Han understreker at antall kamphandlinger mellom NATO-styrkene og lokale opprørere har økt jevnlig, og at det med de fire nordmennene som er drept er oppe i 91 drepte NATO-soldater bare i juni. Det gjør juni 2010 til den blodigste måneden i ISAFs historie.

- Vil bli verre - Det er dramatisk mye mer enn det har vært tidligere, sier Ulriksen og tror at sjansen for at ting blir enda verre er ganske stor.

— Antallet trefninger har økt, og det vil antakelig fortsette å øke i tiden som kommer. Økningen i antall trefninger kommer ikke bare sør i Afghanistan, men også nord i landet der de norske styrkene holder til, forteller han og understreker at når trefningene øker betyr det at sjansene for at nordmenn blir drept også øker.

- Vil ikke utløse uttrekningskrav - Vil det norske samfunnet takle å få soldatene hjem i kiste?

— Det er vanskelig å si. Noen tror at Norge er mer utsatt, men jeg tror Norge er robust og at drepte soldater ikke vil utløse krav om at vi skal trekke oss ut.

— De fleste land har vist større motstandskraft enn man har trodd på forhånd, og jeg tror det samme gjelder Norge. Ser man bort fra Oslo, vil det ikke bli noe stort krav om uttrekning. Det intelektuelle miljøet i Oslo er mer følsomt enn det norske folket, sier Ståle Ulriksen.