I dag mistet fire demonstranter livet i et sammenstøt i byen Qalat sør i Afghanistan, sier general Abdul Razaq i landets regjeringshær. Ifølge innenriksdepartementet i Kabul åpnet soldater ild da demonstrantene forsøkte å storme politihuset i Qalat.

En barneskole og fire tankbiler ble satt i brann under uroen i Qalat, der flere hundre rasende mennesker deltok. Åtte personer kom til skade og 40 ble arrestert, ifølge Razaq.

Så langt denne uken er minst elleve mennesker blitt drept i demonstrasjoner rundt om i landet.

— Planlagt angrep ISAF-styrken har i løpet av onsdagen vurdert hva som skjedde da ISAF-basen med de norske soldatene ble angrepet av demonstranter dagen før. De tror angrepet var en planlagt handling.

— Situasjonen utviklet seg meget raskt. Det kom fram et stort arsenal av våpen som normalt ikke finnes i folkemengder. Våpnene ble raskt tatt i bruk, sier lederen for den norske ISAF-styrken, oberst Atle Stai til TV2.

Tyngre våpen som grananter, splintgranater, Kalasjnikov-rifler, panservernraketter og brannbomber ble brukt i angrepet mot basen i Maimana, nordvest i landet.

- Flaks og dyktighet

— Bare soldatenes dyktighet og hell gjorde at ikke liv gikk tapt. De norske soldatene som var direkte involvert, opplevde dramaet som en tilnærmet krigstilstand, sier Stai.

Lederen for den norske ISAF-styrken vil ikke spekulere i hvilke grupperinger eller hvem som sto bak angrepet, men sier det vil bli gjennomført undersøkelser for å finne det ut.