— Operasjonen vil fortsette så lenge det er nødvendig, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak kort tid etter at israelske kampfly hadde avfyrt raketter mot mer enn 30 ulike mål på Gazastripen.

Les også: Israel angriper Gaza

Blant annet ble flere av Hamas’ politistasjoner truffet, og ifølge øyenvitner skal områdets politisjef, Tawfik Jaber, være en av de drepte. I tillegg ble mer enn 250 mennesker såret, de fleste i Gaza by.

Umiddelbar hevn

Hvor omfattende den israelske offensiven vil bli, og om den eventuelt vil involvere bakkestyrker, er uklart. Hamas’ reaksjon på angrepet, tyder imidlertid ikke på at den vil være over med det første.

Den islamistiske gruppen oppfordret tilhengerne sine til umiddelbar hevn, og knappe to timer etter Israels angrep ble det skutt flere raketter fra Gaza mot Israel. Minst en av innbyggerne i den sørisraelske byen Netivot ble drept, mens to andre ble skadd.

I Ramallah samlet det seg flere hundre mennesker for å vise sin støtte og frustrasjon over angrepene.

Sterke reaksjoner

Det israelske angrepet har vakt voldsomme internasjonale reaksjoner. Blant de første til å fordømme angrepet var Palestinas egen president Mahmoud Abbas, som kaller angrepet «en massakre». Han har fått støtte av sin egyptiske kollega, som har åpnet grensa mot Gazastripen for å evakuere sårede.

President Hosni Mubarak skal også være vert når utenriksministrene fra Den arabiske liga skal møtes for å diskutere hvilken felles stilling de skal ta til den israelske offensiven. Møtet skal etter planen avholdes i Egypts hovedstad Kairo søndag eller mandag.

I tillegg har Frankrikes president Nicolas Sarkozy krevd at Israel stanser angrepene, det samme gjør EUs utenrikssjef Javier Solana, som også har bedt partene om å inngå umiddelbar våpenhvile.

Slutt på våpenhvile

Gazastripen har vært under en streng israelsk blokade etter at Hamas fikk kontroll over området i 2007. Spenningen i Midtøsten har økt etter at en seks måneder lang våpenhvile gikk ut forrige uke. På julaften avfyrte militante palestinere over 80 raketter og granater mot Israel.

Israels statsminister Ehud Olmert har oppfordret palestinerne til å avvise Hamas og advarte dem samtidig om at han ikke vil nøle med å bruke makt om ikke rakettregnet over det sørlige Israel stanser.

Olmerts sikkerhetskabinett har ifølge den israelske avisa Haaretz nylig gitt klarsignal til å innlede en «begrenset» militæroffensiv mot Gazastripen, med både kampfly og bakkestyrker. (©NTB)

Reuters
REUTERS