I kjølvannet av terrorbombene i London i går formiddag stupte europeiske børser med inntil fem prosent. Utover dagen krøp kursene opp igjen, og i London endte nedgangen på beskjedne 1,4 prosent.

Også Oslo Børs falt etter terrorangrepet. Da børsdagen var omme, hadde hovedindeksen falt med 2,33 prosent. Særlig var det transport— og oljeselskapene som fikk juling på børsen:

n Flyselskapene SAS og Norwegian falt henholdsvis 1,82 og 3,70 prosent.

n Statoil mistet 2,09 prosent av verdien, Hydro 2,90. Statoil-aksjene var på et tidspunkt ned nærmere fem prosent.

n Cruiserederiet RCCL og tankrederiet Frontline endte henholdsvis 4,17 og 4,02 prosent ned.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener terroren likevel ikke vil påvirke norsk økonomi eller verdensøkonomien.

— Slik galskap påvirker ikke verdens gang, om en ser kynisk på det. Den eneste måte terroren kan påvirke økonomien på er om London-bombene er starten på angrep av en hel rekke byer som gjør oss helt paralyserte. Husk på at britene levde med terrortrusselen fra IRA til helt ut på 1990-tallet, uten at dette påvirket britisk økonomi, sier Andreassen.

Madrid endret ingen ting

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken sier terroraksjonen i Madrid 11. mars ikke fikk noen økonomiske virkninger. 11. september-angrepet på USA forverret imidlertid den økonomisk tilbakegangen, påpeker han.

Harald Magnus Andreassen kaller børsfallene i går for klassiske overreaksjoner. Ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities har markedet lett for å overreagere på terrorangrep og naturkatastrofer.

— I de fleste tilfeller - med 11. september som unntak - overdrives de økonomiske konsekvensene. Dette er menneskelige tragedier, men de påvirker ikke inntektene eller kostnadene til bedriftene, verken i Norge eller i utlandet. Det eneste vi kanskje vil se er at terroren kan dempe enkelte spekulanter, men før eller siden vender livet tilbake til normalt. Her hjemme vil de mest nervøse kanskje unngå T-banen i Oslo, men det fleste erkjenner at livet må gå videre, sier han.

- Vil reise som før

Verken Jan Andreassen i Terra eller Harald Magnus Andreassen i First tror reiselivsnæringer blir særlig påvirket av terrorbombene.

— Med mindre London-aksjonen ikke er den første i en rekke angrep, vil ikke folk slutte å reise. Men bombene vil selvsagt ikke være bra for hotellene i London på kort sikt, mener Harald Magnus Andreassen.

Oljeprisen, som har ligget svært høyt i lengre tid, falt med over fem dollar fatet etter terroren i Storbritannia i går formiddag. Men utover dagen klatret prisen opp igjen mot dagens startnivå.

I går kveld hadde Dow Jones-indeksen i USA falt med 0,9 prosent. I Europa ble verdien på aksjene på Paris-børsen redusert med 1,37 prosent, mens Frankfurt-børsen i Tyskland falt med 1,9 prosent.