• Jeg er redd for at dette er en altfor rask reaksjon fra USAs side, sier Per Hornfelt, nylig avgått leder i Afghanistan-komiteen i Norge.

Han frykter angrepet kan brukes til økt mobilisering for hellig krig, slik Osama bin Laden har tatt til orde for.

Håpet på mer tid

— Jeg hadde håpet at USA tok seg mer tid. Ingen er tjent med at motsetningene øker. Selv om USA sier angrepet er begrenset, vil det vise seg når dagslyset kommer hvordan sivile er rammet. Dersom sivile er drept, gir man Taliban og bin Laden muligheten til å mobilisere den muslimske verden, sier Hornfelt.

Han har besøkt det borgerkrigsherjete landet en rekke ganger, senest i sommer. Afghanistan-eksperten håper at USA nå velger mat som neste våpen.

— Angrepet har vært en alvorlig advarsel. Ved å dele ut mat og nødhjelp kan man nå vise at dette ikke er en krig mot sivile afghanere. Mat må deles ut både til befolkningen som rømmer fra nordområdene, og innbyggere i Taliban-kontrollerte områder i sør. Nødhjelp er det eneste som kan dempe motsetningene nå, tror Hornfelt.

Hornfelt tror ikke raketter mot Afghanistan får bin Laden og hans mest ekstreme grupper til å overgi seg frivillig.

— Jeg har truffet flere av bin Ladens menn i fengsler. Jeg har sett deres glød, deres intense overbevisning. Disse vil gi sitt liv. De vil aldri overgi seg, sier Hornfelt.