Den islamske republikks vaktkorps, bedre kjent som Revolusjonsgarden, sender mandag via sin internettside en direkte trussel til iranere som planlegger å bli med på nye demonstrasjoner i hovedstaden Teheran.

Les mer om Revolusjonsgardens metoder

Garden varsler at demonstrantene må være «forberedt på en resolutt og revolusjonær konfrontasjon med Revolusjonsgarden, Basiji-militsen og andre sikkerhetsstyrker.»

Med den klare trusselen oppfordrer garden alle demonstranter til å «sette en stopper for sabotasje og opptøyer», som etter Revolusjonsgardens syn bunner i en «sammensvergelse mot Iran».

Khameneis garde

Revolusjonsgarden er Irans mektigste hær og fungerer som et system parallelt med republikkens øvrige forsvar. Den teller trolig 120.000 soldater, eier flere iranske bedrifter og er som hær direkte underlagt den øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Denne advarte i fredagsbønnen i forrige uke om alvorlige konsekvenser for iranere, som siden presidentvalget 12. juni har demonstrert mot gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad og det iranske styret som helhet.

Demonstrantene med den slagne presidentkandidat Mir Hossein Mousavi kaller resultatet for svindel og krever omvalg.

Les profil på Revolusjonsgarden

Blokkerer trafikken

Allerede lørdag kom Khameneis trusler til blodig uttrykk da politiet og den paramilitære Basiji-militsen tok harde midler i bruk mot de fortsatte protestmøtene. Flere hundre ble pågrepet og flere mennesker omkom i kampene.

Tross mandagens klare trusler fra Revolusjonsgarden fortsetter Mir Hossein Mousavi å oppfordre iranerne til å gå ut i gatene.

Ifølge meldinger som mandag kommer fra Teheran via internettsiden Twitter , skal byens gater mange steder være blokkert. Sikkerhetsstyrker forsøker å bremse trafikken mellom byens nordlige og sørlige del for å hindre at folk samler seg i demonstrasjoner. Iranerne på Twitter beskriver stemningen i byen som «spent».

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

MILITSEN I AKSJON: Ingen silkehansker på Revolusjonsgardens milits.
STRINGER/IRAN
TROSSER TRUSLENE: Fremdeles marsjerer iranerne i gatene - til tross for truslene om å bli møtt med vold.
Str